Rakennatko itse oman vankilasi?

Rakennatko itse oman vankilasi?

Näetkö mahdollisuudet vai esteet? Näetkö mitä sinulla jo on vai mitä sinulta puuttuu? Mihin keskität huomiosi, se lisääntyy ja kaappaa mielesi.

Usein keskitymme niin tarmokkaasti huolehtimaan turhista asioista, ettemme näe ympärillämme mitään muuta kuin pielessä olevia asioita.

Lisäksi aivomme ovat ylivirittyneet havaitsemaan uhkia, joten suurentelemme mielessämme asioita helposti. Toimimme suurimman osan päivästä automaattiasetuksilla ja reagoimme asioihin samalla tavalla automaatiolla sen kummemmin ajattelematta.

Hermostumme aina tietyistä asioista tai tilanteista. Jännitämme ja pelkäämme samoja tilanteita miettimättä, miksi niitä pelkäämme. Samat tyypit ärsyttävät meitä ja riitelemme aina samoista asioista.

Jos emme kyseenalaista omaa ajatteluamme, teemme helposti samoja virheitä vuodesta toiseen ja poljemme paikoillamme. Laitamme helposti pahan olomme olosuhteiden tai muiden ihmisten syyksi, vaikka suurin syy on usein korviemme välissä.

Muutos vaatii tietoisen päätöksen

Omien ajatusvinoumien korjaaminen vaatii tietoista päätöstä. Ajattelu muuttuu kun alamme ajatella toisin. Tämä vaatii, että meillä on motiivi ja halu ajatella toisin.

Moni sanoo haluavansa muuttua ja toimia toisin, mutta ei kuitenkaan muuta kaiken alla olevaa päivittäistä ajattelutapaansa, koska todellinen tahdonvoima puuttuu. Muutos vaatii energiaa ja ponnistelua. Me olemme pohjimmiltamme oikeasti laiskoja.

Jumitumme mielellämme vanhoihin ajatusuriimme. Se on mukavaa ja helppoa. Kuin verkkareiden pukeminen ja sohvalle heittäytyminen töiden jälkeen. Ajattelen toisin sitten huomenna.

Ajatusten voima on mullistava

Helena Åhman ja Harri Gustafsberg käsittelevät ajatusvinoumia ja niiden vaikutusta päätöksentekoon erinomaisessa Tilannetaju-kirjassa (Alma Talent). He toteavat, että omaa ajatteluaan olisi hyvä miettiä säännöllisesti.

Miksi ajattelen niin kuin ajattelen? Mistä uskomukseni ovat kotoisin? Onko tapani ajatella tilanteeseen sopiva? Mitä ajatuksia vahvistan, mitä unohdan?

 ”Ajattelu muuttuu, kun alamme tuntea toisin, kun alamme uskoa toisin, kun alamme toimia toisin. Ajatustapa muuttuu vasta, kun tiedostamme hetket, tilanteet, asiayhteydet ja niihin liittyvät pinttyneet ajatustavat.” - Tilannetaju

Ajattelutapamme näyttää maailman meille sellaisena kuin uskomme sen olevan. Ajatusten voiman tajuaminen voi olla mullistava kokemus.

Unen puutarhuri kitkee aivojen rikkaruohot

Ajatusten voima näkyy siinä, mitä aivoissamme tapahtuu, kun nukumme. Vahvat ja paljon käytetyt hermoyhteydet vahvistuvat ja vähemmän käytetyt karsitaan. Unessa aivojemme puutarhaa siivotaan, jotta päämme toimisi kirkkaasti seuraavana päivänä.

Vähän käytetyt synaptiset yhteydet merkitään tietyllä proteiinilla, jotta unen puutarhuri tietäisi mistä leikata ja mitä säästää.

Jos ajattelet kaiket päivät ja illat ongelmia tai surkuttelet mikä kaikki on pielessä - sinä itse mukaanlukien - vahvistat näitä ja myönteiset, ratkaisuja tuovat ajatukset jyrätään. Unipuutarhuri luokittelee ne rikkaruohoiksi.

(Tarkemmin näistä mikrogliasoluista ja niiden toiminnasta unen aikana voi lukea esimerkiksi Tilannetaju-kirjasta. Kiehtovaa luettavaa. Nukkuminen todella kannattaa.)

Muutama hyväksi havaittu neuvo:

  • Tiedosta, mitä ajatteluratoja kaiket päivät vahvistat. Tulkitsemme todellisuutta ajattelumme kautta.
  • Pysähdy miettimään, miksi ajattelet niin kuin ajattelet. Haasta uskomuksesi.
  • Älä usko kaikkea, mitä mieli sinulle syöttää. Alitajuiset pelot, vanhat traumat ja epävarmuudet vinouttavat ajatteluamme.
  • Nuku riittävästi ja anna unen puutarhurille aikaa raivata todelliset rikkaruohot pois päästäsi.

Tässä blogissa käsittelen työelämään, uralla etenemiseen ja alitajuiseen vaikuttamiseen liittyviä asioita. Kirjoitan myös luopumisesta, muutoksesta ja mielen voimasta.

Lue täältä edellisiä.

Tulen mielelläni puhumaan näistä teemoista. Katso tarkemmin www.kuistiala.com Teen myös henkilökohtaista valmennusta.

Liity blogilistalle, niin saat uuden suoraan sähköpostiisi.

Löydät minut myös Facebookista

Anu Kuistiala

www.kuistiala.com

anu@kuistiala.com

Twitter:@kuistiala

Instagram: @kuistiala