Mieli - paras assistentti ikinä

Mieli - paras assistentti ikinä

Mielen voi ajatella olevan kuin huippuluokan henkilökohtainen assistentti, joka auttaa kaikessa saavuttamaan mitä haluat ja voimaan hyvin. Se motivoi, inspiroi, antaa energiaa ja keksii ratkaisuja. Kunhan vain muistaa ohjeistaa sen tarkasti ja oikeaan suuntaan.

Kuten hyvä assistentti, alitajunta ohjaa meitä aina kohti niitä asioita, joita se luulee meidän haluavan. Alitajunta myös voittaa aina. Olisi siis hyvä, jos tietoinen mieli ja alitajunta olisivat samaa mieltä ja menossa samaan suuntaan. Mutta usein käy niin, että sanomme haluavamme jotain, mutta sisäisesti kerromme itsellemme ihan muuta.

Esimerkiksi haluamme saavuttaa tietyn tavoitteen, mutta alitajuisesti emme usko sen olevan mahdollista tai emme koe olevamme sen arvoisia. Haluamme rakkautta, mutta emme rakasta itseämme. Haluamme päästä eteenpäin työelämässä, mutta emme usko sen olevan mahdollista.

Ristiriitainen ajattelu sabotoi

Kun ajattelumme on ristiriitaista, myös toimintamme on ristiriitaista. Esimerkiksi laihduttaja löytää itsensä sohvalta syömässä herkkuja, vaikka luuli päättäneensä toisin.

Jos ajattelee yhdellä tavalla ja tuntee toisella tavalla, muutosta ei voi tapahtua ja toiminta on poukkoilevaa.

Kun olemme väsyneitä tai stressaantuneita, eloonjäämisvaistot, alitajuiset pelot ja epäilyt aktivoituvat eikä tietoisella mielellä eli järjellä ei ole voimaa vastustaa niitä. Kuljemme tuolloin automaattisten ajattelumallien ohjaamana. Haemme turvaa tutuista tavoista, vaikka ne eivät tee meille hyvää tai vievät meitä väärään suuntaan.

Alitajuntaa voi kuitenkin opettaa toimimaan niin, että se ohjaa meitä sinne, minne tietoisesti sanomme haluavamme. Ensin täytyy tiedostaa omat ristiriitansa ja olla itselleen rehellinen.

Mielen koirakoulu

Mieli oppii toistojen kautta. Mieli ei välitä onko jokin totta vai ei vaan ainoastaan siitä, mitä sanot sille yhä uudestaan. Väliä ei ole silläkään onko se hyvää tai pahaa, oikein tai väärin, ainoastaan sillä, mitä toistat itsellesi yhä uudelleen.

Mieltä voi ajatella kouluttavansa kuin koiraa. Ensin se opetetaan sisäsiistiksi, sitten edetään vaikeampiin asioihin. Mieli haluaa palvella ja auttaa, mutta se vaatii tarkat ohjeet ja toistuvaa koulutusta.

Alitajuisten ajatusmallien purkamiseen erikoistunut brittiläinen hypnoterapeutti Marisa Peer muistuttaa, että mieli reagoi sanoihin ja kuviin, joita luot päässäsi. Sanat ovat tunnelatautuneita ja niillä on valtava voima.

Sanat luovat mielikuvia ja nämä mielikuvat vaikuttavat miten toimit. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota sisäiseen puheeseen ja käyttämiinsä sanoihin. 

Mitä maailmoja maalaat mieleesi?

Mieti, miten kuvailet elämääsi. Minkälaisen maailman rakennat päähäsi päivästä toiseen? Onko kaikki koko ajan vaikeaa ja hankalaa? Ovatko kaikki sinua vastaan, ihmiset ärsyttäviä ja elämä syvältä? Vai onko kyse vain mielen tulkinnasta, hetkittäisistä haasteista.

Vaikka tämä hetki olisi vaikea, niin merkittävää on, miten silloin ajattelee. Luoko itsestään mielikuvan ikuisena häviäjänä tai voimattomana uhrina vai selviytyjänä, osaavana toimijana, joka kyllä keksii keinot ja pääsee eteenpäin.

Kun syöttää mieleensä sanoja minä osaan, minä pystyn tähän, minä pääsen tästä yli, minä keksin keinot aivokemia muuttuu. Kun buustaat itseäsi vahvoilla, myönteisillä sanoilla, aivot alkavat tuottaa dopamiinia. Se puolestaan tuo energiaa, motivaatiota ja saa toimimaan.

Ohjaa mieli sitä kohti mitä haluat

Itselleen ei tarvitse väittää, että kaikki on koko ajan huippua ja mahtavaa, koska näin ei ole. On tehtäviä, jotka ovat vaikeita ja vaativia eivätkä kovin innostavia. Niiden tekemistä kuitenkin helpottaa, jos sanoo itselleen: olen valinnut, että teen nyt tämän ja olen valinnut, että pidän tästä. Silloin mieli lopettaa vastustamisen. Kyse ei siis ole väkinäisestä positiivisesta ajattelusta vaan omien ajatusten ohjaamisesta rakentavampaan suuntaan.

Kun mieli uskoo, että haluat sitä mitä teet, se syöttää sinulle lisää energiaa sen sijaan, että sabotoi tekemistäsi.

Jos löytää itsensä aina samoista ongelmista ja samoista ajatuksista, kannattaa pohtia, voisiko jonkun ajatusradan ohjelmoida uudelleen.

Anu Kuistiala

Tässä blogissa käsittelen työelämään, uralla etenemiseen ja alitajuiseen vaikuttamiseen liittyviä asioita. Kirjoitan myös luopumisesta, muutoksesta ja mielen voimasta.

Jos haluat tietää enemmän, tutustu uuteen kirjaani Tähtitaidot - 8 askelta menestykseen jossa käsittelen mielen taitoja.

Lue täältä edellisiä blogeja ja liity mukaan blogilistalle

Tutustu myös Johtajanaiset-kirjaan

Tulen mielelläni puhumaan näistä teemoista sekä teen henkilökohtaista valmennusta. Katso tarkemmin www.kuistiala.com

anu@kuistiala.com

Twitter:@kuistiala

Instagram: @kuistiala

Facebook: @kuistialacom