Mielen voima - kriisin superlääke

Mielen voima - kriisin superlääke

Kriisitilanteissa haastavinta on oman mielen hallinta. Me haemme turvaa ja teemme silloin myös vääriä valintoja. Uhkatilanteissa eloonjäämisvaistot ottavat vallan ja tietoinen mieli eli järki sulkeutuu. Tunnereaktio kirjaimellisesti kaappaa aivot.

Tiedämme, että pitäisi vaan hengitellä syvään ja rauhoittua, mutta aika harva pystyy siihen, kun oma elämä tuntuu olevan uhattuna. Pelko saa myös näkemään asiat todellisuutta pahempana. Pyöritämme päässämme aivojemme tuottamia kauhutarinoita ja epävarmuus kasvaa.

Kuten monelta muulta, myös minulta katosivat kaikki kevään työt ja toimeentulo kertaheitolla. Ei tuntunut kivalta ja itku pääsi. Päätin kuitenkin ottaa tämän haasteena ajatella asioita toisin.

Intuitio on mielen supervoima

Nyt jos koskaan tarvitaan mielen voimaa. Tahtoa, sisua ja päättäväisyyttä. Mutta myös mielen toista, vielä vahvempaa supervoimaa: luovuutta, intuitiota ja alitajunnan viisautta.

Vain luovilla, tavanomaisen ajattelun ylittävillä ratkaisuilla ja oivalluksilla pääsemme tasolle, jolla kriisi voitetaan. Tarvitsemme toisiamme ja toistemme ajatuksia, jotta löydämme itsestämme uutta potentiaalia. Sitä meissä kaikissa on suuret määrät. Emme vain käytä kaikkia kykyjämme, kun elämä kulkee tuttuja ja turvallisia latuja.

Intuitiota tutkinut Asta Raami on todennut, että intuition eli alitajuisen tiedon näkökulmasta ei ole mahdottomia ongelmia. Ongelmien keskellä ratkaisua ei vaan aina näe.

Intuitio on taito joka meillä kaikilla on. Se on osa eloonjäämistaitoja eikä siinä ole mitään mystistä eikä yliluonnollista. Me vain hukkaamme sen, kun alamme järkeistää kaikkea ja jumitumme liikaa tietoisen, loogisen ajattelun vangiksi.

Alitajunnan kapasiteetti käyttöön

Kaikki suuret keksinnöt, nerokkaat oivallukset ja sykähdyttävät taide-elämykset ovat syntyneet kyvystä nähdä näkymätöntä. Alitajuntamme kyky yhdistellä asioita, ajatuksia ja havaintoja on huikea, mutta me usein sivuutamme intuition hörhöilynä, koska emme keksi sille loogista selitystä.

Tuoreessa kirjassaan Intuitio3 Raami käy läpi keksijöiden, nobelistien ja luovien nerojen ajattelua. Kaikkien heidän keskeisenä menetelmänä on taito valjastaa intuitio oivaltamisen avuksi. Intuitio on välillä järjetön ajatus, joka on uskallettu ajatella loppuun, Raami sanoo.

Utelias, ihmettelevä asenne auttaa kyvyssä nähdä asioita toisin. Myös lapsilta voi ottaa mallia.

Intuitio ei ole sama asia kuin tunne tai mielikuvitus ja sen käyttö vaatii erottelukykyä. Tärkeintä olisi oppia hyödyntämään intuitiota ja päättelevää älyä yhdessä.

Kuuntele mielen signaalit

Normiarkena me kuljemme suurimman osan ajasta automaattiohjauksella. Emme juurikaan pohdi päivittäisiä tekemisiä tai ajatuksia. Me vain soljumme päivästä toiseen. Nyt kun kaikki on hetkeksi kyseenalaistettu ja tutut asiat otettu pois, meidän on pakko pysähtyä ja ajatella toisin.

Kun paniikki päässä rauhoittuu, voi antaa uusien luovien ajatusten nousta tilalle ja kuunnella loppuun asti, mitä sanottavaa niillä on. Mitä levollisempi mieli on, sitä enemmän se meitä palvelee. Tarjoilee signaaleja, jotka auttavat meitä käyttämään paremmin päättelevää älyämme.

Luova ajattelu on myös täysin ilmaista hupia.

Anu Kuistiala

Tässä blogissa käsittelen työelämään, uralla etenemiseen ja alitajuiseen vaikuttamiseen liittyviä asioita. Kirjoitan myös luopumisesta, muutoksesta ja mielen voimasta.

Lue täältä edellisiä.

Tulen mielelläni puhumaan näistä teemoista. Katso tarkemmin www.kuistiala.com

Johtamista, työelämää ja uralla etenemistä käsittelevä kirjani Johtajanaiset (Alma Talent) ilmestyi viime syksynä. Tutustu tarkemmin www.kuistiala.com/johtajanaiset

Löydät minut myös Facebookista

www.kuistiala.com

anu@kuistiala.com

Twitter:@kuistiala

Instagram: @kuistiala