Johda rohkeasti painetilanteissa

Johda rohkeasti painetilanteissa

Moni johtaja on nyt uransa tiukimman haasteen edessä. Pitää samanaikaisesti pelastaa ja tuhota. Valita mikä kannattaa pitää ja minkä antaa mennä. Tämä aika menee kaikkien ihon alle ja jäytää mieltä vielä pitkään.

Tärkeintä olla rehellinen itselleen ja johtamansa yrityksen tai yhteisön henkilöstölle. Tulla ulos roolin takaa ihmisten eteen omana haavoittuvaisena itsenään. Myöntää epävarmuus, mutta samalla olla valmis tekemään vaikeita päätöksiä tilanteen niin vaatiessa.

Selkeät sanat, selkeä suunta

Kukaan ei tiedä mitä tulevaisuus tuo, mutta rohkea johtaja auttaa ajattelemaan kriisin yli, näkemään horisonttiin. Tärkeintä ovat selkeät sanat, selkeä viesti, selkeä suunta.

Pääministeri Sanna Marin on tästä loistava esimerkki. Hän esiintyi hyvin vakuuttavasti ja rauhallisesti kertoessaan Suomen siirtyvän poikkeusoloihin.

Ota aikaa vaikka mieli rynnii

Vaikeille päätöksille pitää aina antaa aikaa. Vaikka tekisi mieli rynnätä täysillä eteenpäin, niin parempi ratkaisu on pysähtyä hetkeksi ja antaa ajatusten rauhoittua. Lyhyt hetki riittää. Rauhallinen mieli tekee parempia päätöksiä, näkee asiat selkeämmin.

Johtajan on uskallettava pysähtyä vaikka kaikki huutavat toimintaa. Paniikki vaatii toimia, mutta viisaus nousee hiljaisuudesta. Johtajan on oltava sen verran itsekäs, että muistaa miettiä myös omaa hyvinvointiaan. Uupunut johtaja tekee helposti huonoja päätöksiä. Nukkuminen ja syöminen ovat sallittuja myös kriisitilanteissa.

Päättämättömyys on tuhon tie

Päätökset pitää tehdä niin, että itse uskoo niihin. Päätökset pitää myös aina perustella. Kun päätökset ovat itselle kirkkaat, ne näkyvät myös muille selkeinä. Tärkeintä on perustella asiat niin, että ne ymmärretään, vaikkei niitä aina hyväksytä. Pitää myös sietää sitä, että omasta mielestä oikeat ja perustellut päätökset ovat muiden mielestä epäreiluja ja vääriä.

Pahinta on päättämättömyys. Pitää uskaltaa tehdä ratkaisuja. Teot vievät aina asioita eteenpäin. Päättämättömyys tarkoittaa upottavassa mudassa räpiköintiä ja pahimmillaan sinne hautautumista. Paras tapa hoitaa asia on tehdä se.

Toiminta vie eteenpäin

Mahdottomilta tuntuvat tehtävät kasvattavat aina eniten. Ilman rohkeutta tarttua pelottavalta tuntuvaan tehtävään ei kehity. Toki oppimistilanne voisi olla vähemmän haastava kuin nyt.

Rohkea johtaja tarttuu toimeen, tekee päätöksiä, kuuntelee, osoittaa empatiaa, näyttää tunteita ja menee koko ajan määrätietoisesti eteenpäin. Hänellä on ohjenuorana selkeät faktat, mutta aina sydän mukana.

Myös Johtajanaiset-kirjassa puhutaan vaikeista päätöksistä. Tämän neuvon he antaisivat mentorina:

Tee päätökset rauhassa mutta tee ne. Uskalla päättää. Luota päätöksiisi ja ota niistä vastuu. Epäröivä ja jahkaileva esimies tekee hallaa koko yritykselle. Rohkeus tehdä päätöksiä myös palkitsee.

Ota aikaa monimutkaisille asioille. Keskustele luottoihmistesi kanssa. Hae ulkopuolinen mielipide. Mieti eri vaihtoehtoja ja skenaarioita useasta näkökulmasta. Anna ajatuksille aikaa asettua päässäsi.

Perustele päätökset. Perustele päätökset aina mahdollisimman hyvin, niin että ne ymmärretään, vaikka niitä ei aina hyväksytä. Jaa vastuuta tiimillesi ja osoita luottamusta.

Ole aidosti läsnä. Näytä, että ymmärrät ihmisten tunteita, vaikka joudut tekemään kovia päätöksiä. Tarjoa apuasi ja ole empaattinen.

Valmistaudu etukäteen kriiseihin. Mieti skenaariot ja toimintamallit erilaisiin tilanteisiin etukäteen valmiiksi. Näin osaat toimia nopeasti ja varmasti, kun mahdollinen kriisi tulee. Yleensä se tulee aina yllättäen.

Tee viestintästrategia valmiiksi. Ota viestintä osaksi strategista tiimiä ja johtamista. Sovi kuka viestii mitäkin ja millä äänellä. Älä piiloudu organisaation taakse. Ole kasvoillasi julkisuudessa, kun tarvitaan.

Anu Kuistiala

Tässä blogissa käsittelen työelämään, uralla etenemiseen ja alitajuiseen vaikuttamiseen liittyviä asioita. Kirjoitan myös luopumisesta, muutoksesta ja mielen voimasta.

Lue täältä edellisiä.

Teen myös henkilökohtaista valmennusta. Katso tarkemmin www.kuistiala.com/verkkokauppa

Johtamista, työelämää ja uralla etenemistä käsittelevä kirjani Johtajanaiset (Alma Talent) ilmestyi viime syksynä. Tutustu tarkemmin www.kuistiala.com/johtajanaiset

Löydät minut myös Facebookista

www.kuistiala.com

anu@kuistiala.com

Twitter: @kuistiala

Instagram: @kuistiala