Uskalla puhua rahasta
Moni nainen on tarkka ja hyvä rahankäyttäjä. Perheenäiti osaa budjetoida ja priorisoida, koska on pakko. Mutta kuinka moni uskaltaa pyytää itselleen rahaa? Vaatia ilman häveliäisyyttä hyvää palkkaa ja etuja?
Tyydymmekö helpommin vähempään, koska emme kehtaa pyytää tai emme halua olla ns. hankalia? Tai jos pyydämme pokkana isoa palkkaa, herättää se ihmetystä.
Yksi esimerkki on, kun eräs korkea-arvoista paikkaa hakenut naisjohtaja pyysi yhtä kovaa palkkaa kuin miespuolinen edeltäjänsä oli saanut. Yrityksen hallitus nikotteli moiselle pyynnölle, vaikka piti naista erittäin pätevänä paikkaan. Olivat ilmeisesti ajatelleet, että naiselle voi maksaa samasta työstä vähemmän.
Nainen totesi, että olisi aika noloa, jos tämä työsuhde aloitetaan sillä keskustelulla, että naisen saa halvemmalla. Hän sai paikan ja haluamansa palkan.
Uskalla pyytää kunnon palkkaa
Oman työn hinta eli palkka on hyvin usein neuvottelukysymys. Toki joskus neuvotteluvara on olematon, mutta mitään ei saa ellei mitään pyydä.
Uskalla puhua rahasta ja pyytää kunnon palkkaa. Jos et heti saa mitä toivot, niin ainakin olet ilmaissut tahtosi. Kohtuullinen kannattaa olla ja sopeuttaa pyyntö työnantajan tilanteeseen ja omaan asemaan.
Jos pidät työstäsi, kannattaa olla kärsivällinen. Firmat pitävät mielellään kiinni hyvistä työntekijöistään ja ovat valmiita nostamaan palkkaa tai tarjoamaan muita etuja, kun tilanne sallii.
Tee päätöksiä, ota vastuu
Jos olet esimiesasemassa ja sinulla on budjetti, niin uskalla käyttää rahaa. Älä kysy joka asiaa omalta esimieheltäsi kuin lapsi vanhemmalta. Tee päätöksiä, ota vastuu.
Uskalla myös ottaa vastaan näkyviä tehtäviä ja pyydä asiaankuuluvaa palkkaa lisää. Puolusta etujasi.
Näin osoitat, että arvostat itse itseäsi. Voi olla, että sinua pidetään vähän ”hankalana muijana”, mutta se on pieni hinta siitä, että saat sen mikä sinulle kuuluu.
Tämä ei ole sukupuolikysymys, myös miehet kokevat samaa. Usein kyse on siitä, ettei halua haastaa tai luoda konfliktia, vaan on mielummin kiltti tai jopa alistuva.
Mutta samalla tämä lisää arvottomuuden tunnetta ja syö itseluottamusta. Ruokkii ”en mä ole mitään” -ajattelua.
Arvosta itseäsi, niin myös muut arvostavat
Kun välillä uskaltaa asettua vastahankaan, sanoa oman mielipiteensä ja kertoa mitä oikeasti haluaa, niin lopputulos voi yllättää. Napakasti ja perustellusti itseään ja näkemyksiään puolustava henkilö koetaan ihmisenä, joka arvostaa itseään. Ja kun arvostat itseäsi, myös muut arvostavat sinua.
Jos esimiehesi taasen on yhteistyökyvytön kiusaaja tai työpaikka epäreilu ja riistävä, niin lähde pois! Itsekunnioitus on tärkeää. Aina löytyy uusia mahdollisuuksia.
Ei vaan rahan takia
Jos teet työtäsi vain rahan takia, törmäät väistämättä jossain vaiheessa sisäiseen tyytymättömyyteen. Mikään raha tai asema ei tee onnelliseksi, jos halveksit omaa työtäsi. Voit elää elämääsi epämääräisen tyytymättömyyden tilassa ja ihmetellä miksi mikään ei enää tunnu miltään.
Onnellisin on usein se, joka tekee mistä pitää - ainakin suurimman osan ajasta - ja saa siitä toimeentulon.
Uskallus vaihtaa alaa tai työpaikkaa palkitsee. Tie ei välttämättä ole helppo, mutta rohkeus hypätä uuteen ja haastaa itsensä vahvistaa sisäisesti. Samalla saa uutta itseluottamusta tehdä myös muita asioita elämässä toisin.
Muutama hyväksi havaittu ohje:
- Ota selvää minkälaista palkkaa tietystä työstä maksetaan ja pyydä vähintään samaa. Vaadi selkeät perustelut, jos sinulle tarjotaan pienempää palkkaa.
- Uskalla hakea vaativia tehtäviä. Jos et saa haluamaasi, niin ainakin yritit ja näytit, että sinua kiinnostavat myös muut, vastuulliset tehtävät.
- Ota itse vastuu omasta kehityksestäsi. Esimiehen tai muun vastaavan niskaan on helppo kaataa turhaumat ja pettymykset, mutta loppujen lopuksi vastuu omasta elämästäsi on sinulla.
- Tee pienetkin työt hyvin. Ura rakentuu vähitellen niin, että tekee tinkimättä hyvää työtä. Älä nakkele niskoja ns. vähäpätöisimmille töille. Niitä tekemällä rakennetaan luottamusta.
- Sijoita rahaa itseesi mutta myös tulevaisuuteen: säästöön, osakkeisiin, rahastoihin. Opettele rahan käyttöä ja budjetointia. Uudet kengät ja mekot ovat kivoja, mutta taloudellinen vapaus on vielä parempi juttu.
Tässä blogissa käsittelen työelämään, uralla etenemiseen ja alitajuiseen vaikuttamiseen liittyviä asioita. Kirjoitan myös luopumisesta, muutoksesta ja mielen voimasta.
Liity blogilistalle, niin saat uuden suoraan sähköpostiisi
Anu Kuistiala
Twitter:@kuistiala
Piirros: Riia Celen