Tiedä mitä tahdot

Tiedä mitä tahdot

Kesällä moni tuntuu miettivän, mitä haluaa elämältä. Haluanko jatkaa tähän suuntaan? Olenko tehnyt oikeita valintoja? 

Elämme muutenkin niin isoa muutoksen aikaa, joka haastaa ja kurittaa mieltä väkisinkin. Mistä voin tietää, mihin minun pitäisi suunnata?

Tärkeintä on miettiä rehellisesti, mitä haluaa. Mihin on valmis panostamaan ja minkä puolesta on valmis tekemään töitä. Usein ei saa mitä haluaa siksi, ettei tiedä mitä haluaa. Kun on selkeä visio, fokus ja tavoitteet, silloin voi suunnata ajattelua ja tekemistä tavoitteita kohti. 

Jos haluaa vähän kaikkea, ajatukset ja tekeminen hajoavat moneen suuntaan. Sama kuin istuisi taksiin ja sanoisi: aja jonnekin. Usein päätyy sinne, minne ei halua.

Tee älä vain haaveile

Tavoitteisiin pitää jaksaa sitoutua, tehdä valintoja ja tekoja, jotka vievät niitä kohti. Tätä kautta oikeat tilaisuudet vähitellen aukeavat. Toivomalla harvoin tapahtuu mitään. Tekeminen synnyttää tulosta.

Pitää uskaltaa uskoa itseensä sekä tuntea, että riittää ja kelpaa sellaisena kuin on. Vahva oma tahto ja henkinen kantti ratkaisevat. 

Ajan ottaminen itselle, hiljaiset hetket ja visualisointi kasvattavat henkistä kapasiteettia, joka on kaiken avain. Voittajan asenne syntyy, kun mielen lukot vapautuvat ja tuntee omat vahvuutensa.

Täytyy myös uskaltaa ottaa riskejä. Harva menestyy jatkuvalla varmistelulla. Muutos lähtee omasta ajattelusta ja asenteista. Jos haluaa esimerkiksi uusia töitä, täytyy pätevöityä, hankkia koulutusta, näyttää osaamistaan ja reippaasti hakea eri tehtäviä, vaikka aluksi hirvittäisi. 

Tulevia tilanteita ei voi aina harjoitella. Täytyy vain lähteä liikkeelle ja ratkoa asiat sitä mukaan, kun ne eteen tulevat. 

Rohkeus ja sitkeys palkitsevat

Johtajanaiset-kirjassa naisjohtajat kertovat, mikä heitä on motivoinut ja ajanut eteenpäin. Tässä muutama esimerkki:

Paula Lehtomäki: "Olen aina ajatellut politiikassakin, että pitää rohkeasti pyrkiä. Sellainen lause kuin ”olen käytettävissä”, en koskaan sanoisi niin. Jos mä pyrin, niin mä pyrin niin että se näkyy ja kuuluu. Se sisältää, että olen motivoitunut tehtävään. Olen aina ollut rohkea pyrkimään. Tavoittelen rohkeasti asioita enkä vaan hipsuttele."

Marianne Vikkula: "Mietin millaisessa ympäristössä haluan elää ja lähden purkamaan sitä kautta, mitä pitää tehdä, jotta siihen pääsee. En ole tehnyt liian tarkkaa systemaattista suunnittelua vaan pikemminkin tilaisuudet ovat tulleet vastaan ja olen tarttunut niihin. On tietty suunta, johon menee ja kun tekee tinkimättömästi töitä siihen suuntaan, oikeat tilaisuudet aukeavat."

Merja Ylä-Anttila: "Olen vaativa oman työni suhteen. Työn onnistuminen, niiden tulosten saavuttaminen ja siinä onnistuminen on minulle tärkeää. Olen tyytyväinen, mutta huono puoleni on, että olen vain vähän aikaa tyytyväinen. Sitten tarvitsen jo lisää onnistumisen elämyksiä. Olen aina ollut kilpailuhenkinen."

Hille Korhonen: "Tavoitteellisuus ja periksiantamattomuus ovat minulle ominaisia piirteitä. Olen aina ollut tavoitteellinen ja haluan tehdä asioita paremmin, oli kyse itsestä tai yrityksestä. Periaate on aina ollut, että ei anneta periksi. Arvostan sitkeyttä ja resilienssiä. Eteen tulevia tilanteita ei voi etukäteen harjoitella tai ratkoa ja usein niiden kanssa on aika yksin. Lähtökohta on se, että aina löytyy jokin ratkaisu."

Susanna Pettersson: "Keskittyminen, tahto ja läsnäolo ovat kaiken a ja o. Nuorena aloin harrastaa budolajeja. Karatessa keskittymisen herpaantuminen merkitsi häviämistä. Opin melko nopeasti, että jos halusit voittaa itsesi, tuli ajatella ainoastaan sitä mitä teki. Liikettä ja päämäärää. Kerran olin radiossa kesäpuhujana ja ohjaaja kehotti minua sanomaan tietyn lauseen niin, että 'se menee vaikka tuon seinän läpi'. Ja niinhän se menee. Jos jotain haluaa saada aikaiseksi, täytyy osata keskittää voimat.                                                                                       

Tämän neuvon antaisin mentorina:

Valitse ja järjestä. Valitse mitä haluat saavuttaa. Mieti, mikä on tärkein päämäärä. Sen jälkeen valitse pienempiä sitä tukevia tavoitteita. Laadi asioiden tärkeysjärjestys ja pidä siitä kiinni.

Visualisoi onnistuminen. Näe itsesi siinä, missä haluat olla. Visualisointi on hyvä tapa suunnata ajatteluaan kohti tavoitteita. Ajattele myönteisesti. Hienot visiot eivät toteudu, jos romutat ne kyseenalaistamalla omat juttusi.

Kehitä tahdonvoimaasi. Keskity siihen mitä teet. Sulje häiritsevät laitteet ja opettele hiljentämään myös möykkäävät ajatuksesi. Harjoita läsnäolon taitoa.

Hae vaativia tehtäviä. Jos tehtävä kiinnostaa, hae sitä, vaikka et täytä kaikkia kriteerejä. Jos et saa haluamaasi, niin ainakin yritit. Ota opiksi ja hae seuraavaa tehtävää.

Uskalla olla vähän hullu. Ajattele isosti, rakenna polku ja katso miten pitkälle pääset. Innostuvia ja inspiroivia tyyppejä ei ole koskaan liikaa.

Lainaukset Johtajanaiset-kirjasta
 

Anu Kuistiala

Tässä blogissa käsittelen työelämään, uralla etenemiseen ja alitajuiseen vaikuttamiseen liittyviä asioita. Kirjoitan myös luopumisesta, muutoksesta ja mielen voimasta.

Lue täältä edellisiä.

Tulen mielelläni puhumaan näistä teemoista sekä teen henkilökohtaista valmennusta. Katso tarkemmin www.kuistiala.com

Johtamista, työelämää ja uralla etenemistä käsittelevä kirjani Johtajanaiset (Alma Talent) ilmestyi viime syksynä. Tutustu tarkemmin www.kuistiala.com/johtajanaiset

Uusi, työelämätaitoja käsittelevä kirja ilmestyy vuoden 2021 alussa.

www.kuistiala.com

anu@kuistiala.com

Twitter:@kuistiala

Facebook: @kuistialacom

Instagram: @kuistiala