Mielen kuntosali - treenaa itsesi vahvaksi

Mielen kuntosali - treenaa itsesi vahvaksi

Kyky hallita ja käyttää mielen voimaa on aina ollut taidoista tärkein. Mielen taidot ovat tulevaisuuden työelämän metataito. Tunnetaidot, vuorovaikutustaidot, itsensä johtamisen taidot. Yksinkertaisesti taito tulla toimeen ihmisten kanssa on kovaa valuuttaa.

Meille opetetaan peruskoulussa, yliopistossa, ammattikorkeakoulussa, työpaikan koulutuksissa ym. kaikkia muita taitoja, mutta vuorovaikutustaito, taito tulla toimeen muiden kanssa jää vähälle.  

Osaamme taitavasti näpyttää erilaisia laitteita, mutta emme välttämättä osaa kohdata kasvotusten haavoittuvaisten ihmisten kanssa. 

Vahvin lihas meissä on mieli

Omissa valmennuksissani törmään lähes aina toiveeseen, että saisipa paremmat vuorovaikutustaidot. Osaisi esiintyä vakuuttavasti ja vaikuttavasti, tuoda mielipiteensä ja näkemyksensä sujuvasti esiin, ymmärtäisi toisten reaktioita ja tunnetiloja. Ylipäätään, että elämä työyhteisössä sujuisi mukavammin.

Avain tähän kaikkeen on itsensä ymmärtäminen. Taito tulla toimeen muiden kanssa lähtee aina itsestä. Pura siis mielen esteet. Alkuun pääset blogin lopusta löytyvillä ohjeilla. Samoja teemoja käsittelen myös kirjassani Tähtitaidot - 8 askelta menestykseen (Alma Talent).

Työelämän muutoksessa mielen taidoista ja henkisestä kyvykkyydestä tulee entistä tärkeämpää. On aika nostaa mielen treenaaminen ja mielen kunnon ylläpito yhtä tärkeäksi kuin kehon hyvinvointi. Käymme punttisalilla treenaamassa kehon lihaksia, mutta vahvin lihas meissä on mieli.

Treenaa mielen kuntosalissa

Seuraavassa lyhyt mielen treeniohjelma. Kun teet näitä harjoituksia, purat haitallisia uskomuksiasi ja samalla aivosumu hälvenee. 

  1. Pura rajoittavat uskomukset. Mieti mitkä ajatukset sinua rajoittavat ja miksi. Mieti myös miksi pidät kiinni uskomuksistasi.
  2. Mieti mitä tarinaa kerrot itsellesi? Mikä ja kuka sanot olevasi ja onko se oikeasti totta?
  3. Vaihda mielen soittolista. Soitatko samoja (kielteisiä) ajatuksia päässäsi päivästä toiseen?  Kokeile soittaa välillä myönteisiä ajatuksia ja onnistumisen mahdollisuuksia.
  4. Valitse yksi kiinnostava tavoite ja pidä siitä kiinni. Keskity yhteen asiaan kerrallaan. Jos hajotat huomiosi moneen asiaan, energiasi hajoaa moneen asiaan. Lopputulos on, ettei mikään etene.
  5. Kaiken ydin on fokus. Fokus, fokus, fokus. Tällä pääsee pitkälle.
  6. Luo itsellesi uudet ajattelumallit. Aivot ovat plastiset. Ne muovautuvat sen mukaan miten niitä käytetään. Vahvista myönteisiä, eteenpäin vieviä ajatuksia.
  7. Visualisoi haluamasi lopputulos. Aivot pitävät vahvoista, tunteita herättävistä mielikuvista. Anna aivoille herkullista ajateltavaa.
  8. Mieli oppii toistamalla. Toista uusia ajattelumalleja, kunnes niistä tulee rutiinia. Näe itsesi onnistumassa.
  9. Toista 1-8 niin kauan, että huomaat muutoksen. Älä anna periksi. Mielen treeni on kuten kaikki muukin treeni: toisto tuo tuloksia.

Bonus: Jos tarvitset valmentajaa, joka pitää sinut ruodussa ja sparraa eteenpäin, ota yhteyttä. Autan sinua hallitsemaan mieltäsi sen sijaan että se hallitsee sinua.

Anu Kuistiala

Tässä blogissa käsittelen työelämään, uralla etenemiseen ja alitajuiseen vaikuttamiseen liittyviä asioita. Kirjoitan myös luopumisesta, muutoksesta ja mielen voimasta.

Tutustu kirjaani Tähtitaidot - 8 askelta menestykseen jossa käsittelen mielen taitoja.

Lue täältä edellisiä. Liity mukaan blogilistalle

Tulen mielelläni puhumaan näistä teemoista sekä teen henkilökohtaista valmennusta. Katso tarkemmin www.kuistiala.com

anu@kuistiala.com

Twitter:@kuistiala

Instagram: @kuistiala

Facebook: @kuistialacom