Lava haltuun - 10 vinkkiä miten voittaa esiintymispelko

Lava haltuun - 10 vinkkiä miten voittaa esiintymispelko

Kesä on juhlapuheiden kulta-aikaa. Osa rakastaa esiintymistä, toiset inhoavat. Kokosin 10 vinkkiä, miten jokainen voi parantaa omaa esiintymistaitoaan. 

Puheen pitäminen ei ole rakettitiedettä. Pienellä harjoittelulla ja oman mielen niksien tietämisellä esiintyminen sujuu hyvin.

Näin pidät hyvän puheen ja otat lavan haltuun:

  1. Ole oma itsesi. Aitous tepsii aina. Tuo persoonasi esiin ja uskalla olla sitä mitä olet. Olitpa hersyvä tai hiljainen, oma tyyli on paras. Yleisösi aistii, jos yrität teeskennellä jotain muuta. Parempi sanoa kaksi lausetta sydämestään kuin väkisin keksiä hienoja fraaseja.
  2. Unohda täydellisyys. Sanoissa voi ja saa takellella, unohtaa osan tai improvisoida puolet uusiksi. Pieni esiintymisjännitys kuuluu asiaan ja kertoo, että tilanne on sinulle tärkeä. Yleisö ei tiedä, mitä kaikkea ajattelit sanoa tai piti sanoa, vaan kuuntelee sinua juuri siinä hetkessä.
  3. Uskalla elehtiä. Pieni kehon liike - käsillä elehtiminen, jalkojen liikuttelu, kävely  - rentouttaa ja tekee myös puheesta rennomman. Ihminen on luontaisesti eläväinen, anna sen näkyä. Samalla myös äänen käyttö paranee, kun keho on vapaampi.
  4. Herätä tunteita. Puhu siitä mitä rakastat. Kerro tarina. Uskalla olla rohkea ja liikuttava. Valitse tilanteeseen sopiva näkökulma ja pysy siinä. Älä rönsyile liikaa, se vaan hämmentää yleisöä. Pysy myös annetussa ajassa. Puheen pituus ei ratkaise vaan sisältö ja koskettavuus. Vanha sääntö Keep it simple pätee tässäkin.
  5. Etsi ystävälliset kasvot. Ajattele mielessäsi, että kerrot puhut hyvälle ystävälle. Ota yleisöstä katsekontakti ihmiseen, joka hymyilee ystävällisesti ja kohdista sanasi hänelle. Älä välitä, vaikka osa katsoo alaspäin, puhuu vierustoverille tai selaa kännykkäänsä. Todennäköisesti he kyllä kuuntelevat sinua. Yleisön elekieli ei aina kerro koko totuutta. Tuimin tyyppi voi olla se, joka tulee sinua lopuksi kiittämään. Usko itseesi ja pidä omat ajatuksesi kurissa.
  6. Harjoittele. Pientäkin puhetta kannattaa harjoitella etukäteen. Jos aikaa on vähän, käy mielessäsi läpi keskeiset kohdat, niin aivot jäsentävät puheen paremmin. Jos kirjoitat puheen, puhu se ääneen etukäteen. Ääneen harjoittelu auttaa huomaamaan, mitkä kohdat toimivat puhuttuna ja mitkä eivät. Samalla rentous lisääntyy ja olet varmempi.
  7. Puhu itsellesi nätisti etukäteen. Visualisoi onnistunut tilanne mielessäsi etukäteen. Puhu itsellesi nätisti: hyvin se menee, sä osaat, sä olet hyvä. Näe mielessäsi miten sinulle taputetaan ja hymyillään tyytyväisenä puheen lopuksi. Älä sabotoi itseäsi alitajuisesti vaan näe itsesi onnistujana.
  8. Hymyile. Hymy tarttuu ja siihen vastataan hymyllä. Vaikka sinua jännittäisi, niin kukaan ei voi vastustaa hymyilevää puheenpitäjää. Sinusta huokuu silloin lämpöä, ystävällisyyttä ja avoimuutta. Yleisö avautuu helpommin vastaanottamaan sanasi. 
  9. Ota sanaton kontakti ennen aloitusta. Vedä pari kertaa syvään henkeä, katso yleisöäsi ja ota heihin sanaton kontakti ennen kuin aloitat. Ajattele itseksesi miten hienoa on saada puhua heille. Suorista ryhtisi, nouse ylös tai astu lavalle, ota katsekontakti ja hymyile. Aloita puhe vasta kun olet ottanut tilanteen haltuun itsellesi. Kaikki tämä vie vain hetken, mutta näin saat yleisön huomion itsellesi. Pidä puhe ja muista hengittää. Nauti tilanteesta.
  10. Siedä hetki epämukavaa tunnetta. Aivot ohjaavat meitä mukaviin tilanteisiin ja saa välttämään tilanteita, joissa tunnemme itsemme epämukaviksi. Se on vain mielen jekku. Kun uskaltautuu epämukavuusalueelle ja sietää hetken esiintymisen tuomaa jännitystä tai pientä pelon tunnetta, se helpottuu. Aivot huomaavat, ettei tässä ole mitään uhkaa ja keho rauhoittuu. Syvään hengittäminen ja hymyileminen auttavat, koska ne viestivät aivoille, ettei tilanne ole vaarallinen. Omaa, helposti panikoivaa mieltään ei aina kannata kuunnella vaan sitä voi opettaa olemaan levollisempi.

Tässä blogissa käsittelen työelämään, uralla etenemiseen ja alitajuiseen vaikuttamiseen liittyviä asioita. Kirjoitan myös luopumisesta, muutoksesta ja mielen voimasta.

Liity blogilistalle, niin saat uuden suoraan sähköpostiisi.  

Aiemmat blogit löytyvät täältä.

Teen myös henkilökohtaista valmennusta ja koulutusta. Katso tarkemmin www.kuistiala.com

Anu Kuistiala

anu@kuistiala.com

Facebook: Kuistiala.com

Twitter: @kuistiala