Uskalla nojata näkymättömään

  Uskalla nojata näkymättömään

Tämä aika kysyy uskoa. Uskoa tulevaan. Uskoa siihen, että elämä on hyvää, vaikka välillä koetellaan. Uskoa näkymättömiin siltoihin.

Aika moni lienee nähnyt elokuvan Indiana Jones ja viimeinen ristiretki, jossa Harrison Fordin näyttelemä Indiana Jones joutuu monien muiden koettelemusten lisäksi hyppäämään kirjaimellisesti tyhjän päälle.

Elokuvan kohtauksessa Indiana Jones seisoo valtavan rotkon edessä. Vastapäisellä puolella on Graalin maljan luo vievä sisäänkäynti. Graalin malja on ainoa tapa pelastaa kuolemaa tekevä isä. Indy joutuu ratkaisevan valinnan eteen: uskoako kertomusta näkymättömästä sillasta ja hypätä kohti varmalta näyttävää kuolemaa vai perääntyä ja antaa isänsä kuolla.

Kun Indy epäröinnin jälkeen ottaa askeleen rotkoon, huomaa hän seisovansa tukevalla sillalla, jonka turvin hän pääsee eteenpäin ja isä pelastuu.

Uusi alkaa aina epävarmuudesta

Me kaipaamme turvallisuutta ja varmuutta. Yritämme jatkuvasti ennakoida tulevaa ja olla valmistautuneita. Tämä on monessa mielessä hyvä ja suositeltava asia. Järkevä varautuminen on viisasta.

Mutta elämä on arvaamatonta, emmekä voi vaikuttaa kaikkeen. Loputon varmistelu ja kaikkien riskien välttely on turhaa ja mahdotonta.

Nyt on poikkeusaika, mutta samalla hyvä aika pohtia, miten turvattua elämämme pohjimmiltaan on ja miten haluttomia olemme tekemään asioita toisin.

Jos aina välttelee riskejä, hukkaa uutta synnyttävän luovuuden. Uusi alkaa epävarmuudesta. Epävarmuus kutsuu tai pakottaa kasvamaan, näkemään asioita uudesta näkökulmasta ja oivaltamaan. Suurimmat keksinnöt itävät lähes aina kriiseistä.

Ajattele järjetön ajatus loppuun

Menestyneet ja uutta luoneet ihmiset kertovat usein samaa tarinaa: ”Kaikki pitivät minua aluksi hulluna, mutta en antanut periksi”. Mitä radikaalimpi idea, sitä enemmän vastustusta ja siinä on uutta synnyttävän ydin. 

Järjettömät ajatukset pitää välillä uskaltaa ajatella loppuun, kuten intuitiota tutkinut Asta Raami sanoo.

Me emme pidä muutoksesta emmekä siitä, että joku tai jokin ravistelee tuttuja kuvioita. Mutta vain ottamalla riskin asiat muuttuvat.

Hyppy tuntemattomaan on sitä, että uskaltaa nojata näkymättömään. Ei tarvitse olla Indiana Jones, mutta joskus on hyvä koetella omia rajojaan ja nähdä oman mielen rajoittavat esteet.

Mutkikas ryteikkö vai suora tie

Uuden aloittaminen kariutuu usein siihen, että haluamme nähdä edessämme koko polun valmiina. Kauniisti kivettynä ja mielellään kukkien reunustamana ennen kuin uskallamme lähteä kulkemaan sitä pitkin. Hämyisä ja mutkikas ryteikkö ei houkuta.

Mutta tuntemattomat polut ovat kuitenkin antoisimpia. Joskus täytyy vaan luottaa siihen, että pimeällä tiellä ajaessa mutkan takaa aukeaa pätkä kerrallaan lisää tietä.

Suurin riski on olla tekemättä mitään

Sanotaan, että suurin riski on olla ottamatta riskiä. Ei tietenkään pidä tehdä typeriä ratkaisuja vaan harkittuja hyppyjä.

Jos liikaa vatvoo ja varmistelee, sotkeutuu lopulta omiin pelkoihinsa eikä uskalla tehdä mitään. 

Toiminta vie eteenpäin. Toiminta tuo myös motivaation. Päättämättömyys on lamaavaa. Ihminen kaipaa haasteita ja tavoitteita, merkityksellisyyden tunnetta.

Liiallinen turvallisuus ja tuttuus turruttavat ja tylsistyttävät, kuten moni lienee huomannut. Kaipaamme ulos maailmaan ratkaisemaan ongelmia ja luomaan uutta.

Kun taas joskus pääsemme vapaasti kirmaamaan, voisi kokeilla astua näkymättömille silloille ja luottaa asioihin, joita silmä ei vielä näe. 

Vain tätä kautta ne saavat mahdollisuuden aueta.

Anu Kuistiala

Tässä blogissa käsittelen työelämään, uralla etenemiseen ja alitajuiseen vaikuttamiseen liittyviä asioita. Kirjoitan myös luopumisesta, muutoksesta ja mielen voimasta.

Lue täältä edellisiä.

Tulen mielelläni puhumaan näistä teemoista sekä teen henkilökohtaista valmennusta. Katso tarkemmin www.kuistiala.com

Johtamista, työelämää ja uralla etenemistä käsittelevä kirjani Johtajanaiset (Alma Talent) ilmestyi viime syksynä. Tutustu tarkemmin www.kuistiala.com/johtajanaiset

Löydät minut myös Facebookista

www.kuistiala.com

anu@kuistiala.com

Twitter:@kuistiala

Instagram: @kuistiala