Vaatimattomuus ei aina kaunista - uskalla olla hyvä!

Vaatimattomuus ei aina kaunista - uskalla olla hyvä!

Kun on vahva itsetunto ja vahva itseluottamus, arvostamme itseämme ja uskomme kykyihimme. Olemme tasapainossa. Tällainen ihannetila on kuitenkin aika harvassa ja usein jompikumpi pettää. Joko paikkaamme suorittamalla heikkoa itsetuntoa tai emme usko kykyihimme ja pelkäämme epäonnistumista, vaikka muuten kokisimme itsemme arvokkaiksi. 

Ja välillä tunnemme itsemme muuten vaan läpeensä luuseriksi. 

Itsetunto voi myös olla hyvä yhdessä mutta huono toisessa tilanteessa. Voi olla vahva töissä mutta heikko ihmissuhteissa.

Päänsisäinen riivaava kriitikko

Jokaisella pyörii päässä välillä nauha kriittisiä ajatuksia, jotka armottomasti nakertavat itsetuntoa. Sabotoimme itse itseämme.

Lisäksi pelissä on vielä ego, joka on yleensä turhamainen, vallanhimoinen ja kärsimätön. Taistelemme itsemme kanssa päivittäin rauhasta ja oikeudesta elää. Ei ihme, että mindfulness on niin suosittua. Omien ajatustensa tiedostaminen ja hallitseminen parantaa elämänlaatua huomattavasti. 

Mutta helppoa se ei ole. Aivomme rakastavat vatvomista ja niiden oletusasetus on negatiivinen, koska olemme ylivirittyneitä vaarojen havaitsemiseen.

Syöksykierre alaspäin kohti tuhoisia ajatuksia alkaa aivoissa sekunnissa. Sen sijaan syöveristä ylösnouseminen kohti seesteisyyttä kestää huomattavasti pidempään. Olkaamme siis itsellemme armollisia. 

Kuka sai kolauksen - sinä vai ego?

Itsetunto on sitä, kuinka arvokkaiksi itsemme tunnemme ja Itseluottamus mihin uskomme pystyvämme.

Jos on vahva itsetunto, pitää puolensa tiukassakin tilanteessa ja osaa pohtia myös omia heikkouksiaan. Ei tarvitse olla hyökkäävä tai marttyyri, jos saa kritiikkiä tai joku on eri mieltä. 

Mutta mitä teet, kun itseluottamus on nollassa? Kun tuntuu, ettet osaa mitään, olet tyhmä, huono ja ääliö. 

Fiksuinta olisi tietysti mennä lenkille, meditoida, juoda teetä ja nousta tyyneyden tilaan. Mutta aika moni rypee itsesäälissä, vetää kännit ja kiukuttelee kaikille. 

Aluksi voisi miettiä, että kolhuja on saanut vain egosi, et sinä itse. Ehkä turhamaisuuttasi, ihailun ja huomion kaipuutasi on loukattu, mutta onko sinua oikeasti loukattu?

Näiden erottaminen toisistaan on välillä vaikeaa, koska egomme rakastaa valtaa ja ihailua. Siksi jokainen huomiotta jättäminen kirpaisee. En saanutkaan sitä mitä janosin vaan ehkä sitä mitä ansaitsin.

Joskus on parempi ettei saa mitä haluaa

Joskus on parempi ettei saa mitä haluaa. Silloin on hyvä hetki miettiä, miksi jotain niin palavasti haluaa. Onko se oikeasti sitä mitä syvällä sisimmässään kaipaa vai onko kyse jostain muusta?

Peitänkö tyhjyyttä, pelkoja ja riittämättömyyttä tavoittelemalla asioita, jotka oikeastaan eivät ole minulle hyväksi? Olisinko oikeasti onnellinen tietyssä asemassa, työssä tai suhteessa vai onko kyse vain turhamaisuudesta tai pelosta? Tavoittelenko oikeita asioita oikeista syistä?.

Jos ajautuu kerta toisensa jälkeen samankaltaisiin ongelmiin, kannattaa katsoa peiliin. Jos on aina rahapulassa, huonoissa suhteissa, turhauttavassa työssä, niin ehkä olisi aika miettiä omia valintojaan.

Elämä muodostuu pienistä päätöksistä, joita teemme tänään. Toki välillä tulee asioita, joihin emme voi vaikuttaa, mutta arjen tasolla me itse vaikutamme omaan elämäämme kaikkein eniten.

Tämän myöntäminen on joskus yllättävän vaikeaa. 

On helppoa heittäytyä avuttomaksi ja syyttää omista olosuhteistaan ulkopuolisia. Paljon vaikeampaa on katsoa sisäänpäin ja todeta että omat valinnat, ajatukset ja asenteet ovat  kaiken takana. 

Hyvä itsetunto on pohjimmiltaan itsensä hyväksymistä (ja sietämistä) sellaisena kuin on. Itsetunto myös paranee kun elää arvojensa mukaisesti ja valitsee elämäänsä itselle aidosti tärkeitä asioita.

Muutama hyväksi havaittu ohje:

  • Avain itseluottamukseen on itsensä tunteminen ja hyväksyminen. Olemalla oma itsesi ja rento välität luottamusta ja tunnet olosi hyväksi ilman pinnistelyä.
  • Kolhut vaan kasvattavat vaikkei se aina ole hauskaa. Kun konttaa ojan pohjalla ja nousee sieltä hammasta purren, niin sisua taatusti riittää seuraavalle kierrokselle. 
  • Kaikilla on omat epävarmuutensa. Kukaan ei ole aina supersuorittaja ja varma, he ehkä vaan peittävät epävarmuutensa taitavasti tai ovat opetelleet hallitsemaan sitä.
  • Jos olet pomo, muistaa kehua, kannustaa ja antaa rakentavaa palautetta. Sillä on suuri vaikutus siihen, miten työntekijä uskoo kykyihinsä.
  • Älä anna muiden käytöksen liikaa vaikuttaa omaan oloosi. Jos jollakulla on huono päivä, ei sen tarvitse pilata omaasi. Ärisijät kannattaa jättää oman arvoonsa.

Tässä blogissa käsittelen työelämään, uralla etenemiseen ja alitajuiseen vaikuttamiseen liittyviä asioita. Kirjoitan myös luopumisesta, muutoksesta ja mielen voimasta.

Lue tästä edellisiä:

Haluatko kitistä vai kukoistaa? Valinta on sinun

Anna armo ensin itsellesi

Paha paikka - miten teet vaikeita päätöksiä 

Kiltti tyttö ei pääse pomoksi                        

Liity blogilistalle, niin saat uuden suoraan sähköpostiisi. 

Anu Kuistiala

anu@kuistiala.com

Twitter:@kuistiala