Sanat ovat aseita

Sanat ovat aseita

Sanat ovat maailman voimakkain ase. Ne vaikuttavat kaikkiin ja kaikkialla. Sanat viiltävät syvältä. Hyväilevät tai tuhoavat. Saavat itkemään tai nauramaan. Aloittavat sodan ja tuovat rauhan.

Kukaan ei ole immuuni sanojen voimalle. Siksi jokaisella sanalla on merkitystä.

Me käytämme sanoja varsin huolettomasti. Heittelemme niitä ulos suusta tai kirjoitamme erilaisille alustoille sen kummemmin miettimättä. Mutta jokainen sana on aina enemmän kuin vain äänteitä tai kirjaimia peräkkäin.

Sanoilla on sielu. Ne koskettavat ja kantavat pitkälle. Sanat herättävät tunteita, saavat toimimaan. Sanoilla on valtava voima. Ne pitää ottaa vakavasti eikä kohdella niitä huonosti tai välinpitämättömästi sinne tänne roiskien.

Sanat väreilevät keveinä ilmassa, kuiskivat korvissa, kutittavat mielikuvitusta ja kutsuvat mukaan tanssiin. Taitava sanankäyttäjä kietoo meidät taikapiiriinsä ja lumoaa kerronnallaan. Voimme olla kerrassaan hurmaantuneita, kunnes hän sanoo väärän sanan. Taika raukeaa ja näemme ruman todellisuuden.

Totuutta voi käyttää myös väärin

Sanoista vahvin on totuus. Totuus ei vapise minkään edessä. Me kaikki vaadimme totuutta, mutta emme aina kestä sitä. Totuutta voidaan käyttää myös väärin.

Joskus totuus on tulkinta. Minun tulkintani asioista on minulle totta, vaikka se saattaa olla muille valetta. On myös taktinen totuus. Ei puhuta ihan totta, mutta ei täysin valehdellakaan. Huijataan toinen rauhalliseksi. Ollaan puhuvinaan totta, jonka toinen haluaa uskoa.

Emme silloin kuule sisäisen äänen varoittavaa kuiskailua. Emme halua kuulla totuutta, joka romuttaisi uskomme.

Sanat ovat aseita. Vaarallisia sellaisia. Samat sanat eri suussa voivat tarkoittaa täysin päinvastaisia asioita. Me teemme jatkuvasti tulkintoja sanojen perusteella. Mistä voimme tietää, miten vastuullinen sanankäyttäjä istuu kanssamme samassa pöydässä? Voimmeko luottaa sanoihin vai ovatko ne vain tyhjiä äännähdyksiä.

Puhumme itsekin välillä mitä sattuu. Sinnepäin totuutta. Emme aina näe sanojen voimaa. Miten ne koskettavat, soittavat sävelmää, jonka aivomme tulkitsevat ja jonka muistamme vielä vuosien päästä.

Sanoja tulee arvostaa. Käyttää niitä rakastavasti ja hellästi. Ojentaa lauseet toiselle kuin kallisarvoinen lahja.

Koska lahja ne ovat. Miten me janoammekaan tiettyjä sanoja tietyiltä ihmisiltä. Yhden ihmisen sanat voivat muuttaa elämämme. Kyllä. Ei. Kaksi pientä sanaa, joihin mahtuu maailmankaikkeus.

Mitä sanoja otat vastaan?

Tärkeitä ovat myös sanat, joita otat vastaan ja joihin uskot. Sanat, joita puhut itsellesi. Sanat virittävät mielesi. Ne ovat mielen toimintakäskyjä. Lannistavat sanat tekevät meidät vetämättömiksi, surkeiksi ja mitättömiksi. Emme jaksa emmekä halua mitään. Pysymme pieninä emmekä kapinoi. Olemme helposti ohjailtavissa.

Rohkeat, kannustavat sanat saavat meidän toimimaan. Uskomme itseemme ja olemme vahvoja.

Propagandisti käyttää aina vahvoja sanoja ja saa meidän tuntemaan olomme voittamattomiksi. Oikeutetuiksi. Pysähdy siis kuulemaan, mitä sanoja otat vastaan. Ovatko sanat totta? Ovatko ne sinulle totta? Ovatko ne arvojesi mukaisia?

Sanat ovat arvokkain omaisuutemme. Ilman sanoja ei ole yhteyttä. Ilman sanoja ei ole vuoropuhelua. Ilman sanoja ei ole ymmärrystä. Sanat eivät ole koskaan tyhjää helinää. Ne yhdistävät ja erottavat joka hetki. Käyttäkäämme siis sanoja taiten.

Tämä kirjoitus on omistettu kaikille sananvapauden ja totuuden puolustajille kautta aikain, nyt ja tulevaisuudessa.

Anu Kuistiala

Tässä blogissa käsittelen työelämään, uralla etenemiseen ja alitajuiseen vaikuttamiseen liittyviä asioita. Kirjoitan myös luopumisesta, muutoksesta ja mielen voimasta.

Jos haluat tietää enemmän, tutustu kirjaani Tähtitaidot - 8 askelta menestykseen jossa käsittelen mielen taitoja.

Lue täältä edellisiä. Liity mukaan blogilistalle

Tulen mielelläni puhumaan näistä teemoista sekä teen henkilökohtaista valmennusta. Katso tarkemmin www.kuistiala.com

anu@kuistiala.com

Twitter:@kuistiala

Instagram: @kuistiala