Päästä intuitio sisään

Päästä intuitio sisään

Oletko joskus tehnyt jotain vastoin sisäistä tuntemustasi? Päässä soi pieni varoituksen ääni tai kehossa tuntuu ikävä aavistus, ettei kaikki ole sitä, miltä näyttää. Silti menet eteenpäin ja pyyhkäiset häiritsevän ajatuksen pois. Myöhemmin huomaat sisäisen äänen olleen oikeassa. Häiritsevät palaset loksahtavat paikoilleen ja näet kokonaiskuvan.

Emme aina halua kuunnella, mitä alitajuinen mieli meille kertoo. Tietoa voi olla vaikea ymmärtää tai se on satuttavaa. Siksi sivuutamme sen.

Välillä paras oivallus syntyy sen kautta, mitä mieli eniten vastustaa. Ja mitä enemmän mieli vastustaa ajatusta, sitä tärkeämpää siihen on kiinnittää huomiota. Usein kyse on asiasta, joka haastaa meitä, mutta emme halua ottaa ajatusta vastaan. Saatamme tietää intuitiivisesti, mikä on oikea ratkaisu, mutta emme kuuntele sitä, koska se ei istu ajatteluumme tai tuntuu liian tuskalliselta.

Käännytämme intuition jo ovelta

Intuitiota tutkineen taiteen tohtorin Asta Raamin mukaan käännytämme intuition usein jo ovelta. Torjumme liian nopeasti yllättävän tai hullulta tuntuvan ajatuksen. Ajatus kannattaisi päästää hieman pidemmälle niin, että ehdimme kuulla ja sisäistää sen. Pohtia sitä hetki mielen eteisessä ja sitten päättää, mitä sillä teemme.

Intuitio on puhdas tieto, josta pelot ja toiveet on eroteltu pois. Tiedämme, että tiedämme, mutta emme tiedä, miksi tiedämme. Intuitio on hyvä apuväline, kun pitää löytää uusi suunta eivätkä tavanomaiset keinot auta. Tietoinen mieli voi poimia vain murto-osan aivojemme ja kehomme saamasta tiedosta. Samaan aikaan ei-tietoinen eli intuitiivinen mieli poimii ja käsittelee valtavia tietomääriä, jotka ovat alitajunnassamme kuin pankissa odottamassa nostoja.

Tunteet vinouttavat sisäistä tietämistä

Intuition käyttäminen ja piilossa olevien aarteiden poimiminen hyötykäyttöön eli tietoisen mielen avuksi vaatii erityisesti erottelun taitoa. Intuitio ei ole sama asia kuin tunne tai mielikuvitus. Intuitio on selkeä puhdas tieto ilman tunteita. Tieto ikään kuin vain laskeutuu päähän tai nousee mieleen ja usein katoaa saman tien. Monet kuvaavat intuitiivista tietoa vahvaksi oivalluksen välähdykseksi, jonka tietää olevan totta.

Mutta ilman erottelukykyä intuitioksi kuviteltu tieto voi viedä harhaan. Vahvat tunnereaktiot kuten esimerkiksi pelko tai ihastuminen vinouttavat sisäistä tietämistä. Ruusunpunaiset silmälasit lienevät tuttu ilmiö monelle. Kun ne poistuvat, ihmettelemme miksi emme nähneet tiettyjä asioita, vaikka ne olivat selkeästi esillä. Erottelukyky tarkoittaa, että arvioimme intuitiivista tietoa puolueettomasti eri puolilta. Tärkeä merkki on, että intuitioon ei liity tunnetta.

Paras tulos syntyy, kun aivojen intuitiivinen ja analyyttinen systeemi juttelevat toistensa kanssa. Intuitiivinen järjestelmä hyppää tiettyyn johtopäätelmään ja uskoo sitä. Analyyttinen järjestelmä haastaa ensimmäistä mieleen tullutta selitystä. Intuitiivista ajatusta voi arvioida kysymällä itseltään, miksi ajattelen tästä asiasta näin.

Intuitio mullistavien ideoiden lähteenä

Kirjassa Intuitio3 Raami harmittelee, että sivuutamme usein intuition epäluotettavana tai hörhöilynä. Keksijöiden ja nobelistien ajattelusta tehdyt tutkimukset osoittavat, että lukuisat mullistavat ideat ovat nousseet nimenomaan intuitiosta. Tärkeintä on oppia hyödyntämään intuitiota ja päättelevää älyä yhdessä.

Sisäiselle tietämiselle virittäytyminen ja antautuminen vaatii tavanomaisesta irtipäästämistä, koska intuitio toimii ihmislogiikan ulottumattomissa. Intuitio3-kirjassa keksijät toteavatkin, etteivät uskalla julkisesti kertoa, miten saavat tietonsa ja oivalluksensa, koska heitä pidettäisiin hulluina. Tärkeintä on taito ihmetellä ja kysyä oivaltavia kysymyksiä.

Lapsilla on tämä taito luonnostaan. Aikuisina ihmettely usein lakkaa ja havaitseminen kaventuu, koska ryhdymme ”järkeviksi”. Uuden oivaltamisen ja luovuuden kannalta on paljon parempi pysyä vähän pöhkönä ja säilyttää herkkyys nähdä näkymätöntä.

Anu Kuistiala

Tässä blogissa kirjoitan työelämästä, muutoksesta ja mielen voimasta.

Jos haluat tietää enemmän, tutustu kirjaani Tähtitaidot - 8 askelta menestykseen jossa käsittelen mielen taitoja tai Johtajanaiset-kirjaan.

Lue täältä edellisiä blogeja. Liity mukaan blogilistalle

https://www.kuistiala.com/liity-mukaan

Tulen mielelläni puhumaan näistä teemoista sekä teen henkilökohtaista valmennusta. Katso tarkemmin www.kuistiala.com

anu@kuistiala.com

Twitter:@kuistiala

Instagram: @kuistiala