Muuta ajatuksesi, muuta elämäsi

Muuta ajatuksesi, muuta elämäsi

Kyky hallita ja käyttää mielen voimaa on aina ollut taidoista tärkein. Yhdellä ajatuksella voi olla hämmästyttävä voima, kun sen kohdistaa oikein. Työelämän muutoksessa mielen taidoista ja henkisestä kyvykkyydestä tulee entistä tärkeämpää. Kun hallitset ne, olet oman elämäsi taikuri.

Mutta mieli on täynnä tarinoita eikä noin vain taivu tahtoomme. Jos haluaa nousta mestariksi, joutuu kohtaamaan kovimman vastustajansa: itsensä.

Me toivomme usein, että asiat järjestyisivät kuin taikaiskusta. Että olisi olemassa temppu, joka avaa ovet onneen ja menestykseen. Salaisuus on lopulta hyvin yksinkertainen. Asioita alkaa tapahtua, kun niiden eteen alkaa tehdä jotain.

Suurin muutosvoima on oma ajattelumme. Mielessämme on käynnissä jatkuva sisäinen vuoropuhelu. Mieli myös uskoo, mitä sille toistuvasti kerrot. Jos alitajuisesti vähättelet itseäsi vuodesta toiseen, siitä tulee automaattinen uskomus, joka ohjaa kaikkea tekemistä. Emme edes huomaa, mitä tarinaa itsellemme kerromme, koska se on niin automatisoitunutta.

Alitajuiset ajattelumallit vievät meitä

Ajattelumallit eli alitajuiset olettamukset vaikuttavat vahvasti, miten näet itsesi, mihin luulet pystyväsi ja minkälaisia ihmissuhteesi ovat. Ajattelumallit ovat usein niin piilossa ja automatisoituneita, ettemme välttämättä edes huomaa niissä olevan mitään vinossa. Ajattelumallit - hyvät ja huonot - syntyvät lapsuudessa ja nuoruudessa ja niillä on taipumus olla varsin pysyviä. Neurotieteillijöiden mukaan aivot pitävät kaikesta mikä on tuttua, eivätkä helpolla muuta tapojaan.

Omien ajattelutapojen huomaaminen ja muuttaminen on kaiken ydin. Sisäisen puheen sävyllä on ratkaiseva merkitys hyvinvointiimme. Jos et saa mitä haluat tai päädyt aina samoihin ongelmiin, ratkaisu löytyy alitajuisista ajattelumalleista.

Halutessamme voisimme valita ajatuksia huolellisesti ja tietoisesti päättää, mitä ajattelemme ja miten suhtaudumme erilaisiin tilanteisiin. Hallita omaa mieltä sen sijaan, että annamme sen hallita meitä.

Mutta miksi tämä on niin vaikeaa?

Mitä tarinoita kerrot itsellesi?

Päässämme liikkuu arviolta 60 000 ajatusta päivittäin, ja tutkijoiden mukaan jopa yli puolet ajatuksista on kielteisiä. Aivot ovat virittyneet havaitsemaan uhkia, koska se on ollut eloonjäämisen ehto. Aivojen tehtävä on pitää meidät hengissä, ei niinkään onnellisina.

Päähän nousevien kymmenien tuhansien ajatusten jatkuva kontrollointi on mahdotonta, mutta on mahdollista muokata tapoja, miten suhtautuu ajatuksiinsa.

Tärkeintä on pysähtyä havainnoimaan, mitä tarinoita kertoo itselleen päivästä toiseen. Mitä puhuu itselleen ja millä tavalla? Mihin uskoo ja mitä luulee?

Ota autopilotti pois päältä

Suurimman osan päivästä menemme automaattiohjauksella. Aivomme ajavat autopilotilla, koska se tekee aivoista tehokkaat. Autopilotti sanelee myös tunnereaktiot. Ärsyynnymme asioista sen kummemmin miettimättä, onko se sen arvoista.

Ajattelumallit ovat opittuja tapoja ja automaattireaktioita. Siksi niitä voi myös muuttaa. Autopilotti helpottaa arkea, mutta samalla saatamme tehdä monia asioita, valintoja, oletuksia ja päätöksiä tiedostamatta, millä perusteella ne teemme. Saatamme myös urautua niin syvälle ajattelutapoihin, ettemme edes näe muita vaihtoehtoja.

Jos haluat tietää enemmän ja vapautua mielen tarinoista, tutustu uuteen kirjaani Tähtitaidot - 8 askelta menestykseen (Alma Talent). Käsittelen siinä kahdeksaa työelämässä keskeistä mielen taitoa. Nämä ovat: miten vapaudut rajoittavista uskomuksista, miten saat rautaisen itseluottamuksen, miten parannat vuorovaikutustaitojasi, miten lisäät luovuutta ja käytät hyväksesi intuitiota, miten kehität strategista ajattelua, miten saavutat tavoitteet, miksi tunteita pitäisi kuunnella sekä miten hallitset stressiä ja kasvatat resilienssiä.

Kuka ohjaa sinua?

Mieli ja mielen voima ovat aina kiinnostaneet minua. Olen halunnut ymmärtää, miksi ihmiset toimivat niin kuin toimivat – välillä järjettömästi – ja mikä meitä lopulta ohjaa. Olen näitä teemoja seurannut ja opiskellut lähes koko aikuisikäni.

Olen myös omassa elämässäni joutunut kohtamaan vaikeita asioita, mitkä ovat pakottaneet menemään syvälle itseen. Loppujen lopuksi kyse on siitä, kuka johtaa elämääsi: sinä vai alitajuiset pelot.

Anu Kuistiala

Tässä blogissa käsittelen työelämään, uralla etenemiseen ja alitajuiseen vaikuttamiseen liittyviä asioita. Kirjoitan myös luopumisesta, muutoksesta ja mielen voimasta.

Lue täältä edellisiä.

Tulen mielelläni puhumaan näistä teemoista sekä teen henkilökohtaista valmennusta. Katso tarkemmin www.kuistiala.com

Uusi kirjani Tähtitaidot - 8 askelta menestykseen on ilmestynyt. Tutustu kirjaan täällä www.kuistiala.com/tähtitaidot

Tutustu myös Johtajanaiset-kirjaan www.kuistiala.com/johtajanaiset

www.kuistiala.com

anu@kuistiala.com

Twitter:@kuistiala

Instagram: @kuistiala

Facebook: @kuistialacom