Kiltti tyttö ei pääse pomoksi
Miten menestyä työelämässä, kovalla alalla ja kovassa paineessa? Minulta on usein kysytty tätä. Työ isossa uutistoimituksessa on samanaikaisesti kiehtovaa, palkitsevaa ja kuluttavaa. Miten pärjätä kilpailussa, miten kestää ulkoinen ja sisäinen paine sekä haastavat, jatkuvasti muuttuvat tilanteet? Miten kestää ilkeämielinen palaute ja olla samanaikaisesti kannustava esimies?
Erittäin hyviä kysymyksiä kaikki.
Vakiovastauksia ovat sinnikkyys, joustavuus, rohkeus ja usko omaan tekemiseen. Lisäksi tulevat empatia, henkinen sietokyky ja huumorintaju. Mutta mistä nämä tulevat? Miksi osa pärjää ja jaksaa ja toiset ei.
Miten pärjätä työelämässä?
Kaikissa meissä on periaatteessa samat ominaisuudet ennakkoasennettuina. Olemme luontaisesti uteliaita, luovia ja sinnikkäitä. Hyvä vertaus on kävelemään opetteleva lapsi. Hän ottaa pari askelta, pyllähtää ja yrittää uudestaan. Pari askelta, pyllähdys ja taas uusi yritys. Ei lapsi ensimmäisen pyllähdyksen jälkeen jää lattialle istumaan ja totea, ettei tää taida olla mun juttu.
Lapsilla on myös rajaton itseluottamus. Vasta kun alamme vertailla itseämme muihin kadotamme tämän. Kun ulkoiset asiat määrittelevät käsityksen itsestämme ja arvostamme. Tyyliin: sillä on isompi hiekkalinna, enemmän kavereita, parempi auto, hienompi titteli, se on kauniimpi, nuorempi, laihempi, menestyneempi jne. Näin ajattelemalla kutistamme itse itsemme ja luulemme muualla olevan parempaa elämää.
Työelämässä menestyminen vaatii pokkaa ja itseluottamusta. Pitää uskaltaa uskoa itseensä sekä tuntea, että riittää ja kelpaa sellaisena kuin on.
Miten alitajuisesti sabotoimme itseämme?
Yli 10 vuotta sitten Lois P. Frankel kirjoitti best selleriksi nousseen kirjan Nice Girls Don’t Get The Corner Office: 101 Uncouscious Mistakes Woman Make That Sabotage Their Careers. Suomeksi Kiltti tyttö ei pääse pomoksi (Talentum 2005).
Kirjassaan Frankel listaa alitajuisia asioita, joita teemme ja jotka samalla sabotoivat menestystä työelämässä. Vaikka kirjan tyyli on kärjistetty niin asiat, joita hän käsittelee, ovat yleispäteviä.
Jämäkkä ei tarkoita riivinrautaa
Luin tuon kirjan aikoinaan ja se auttoi näkemään, miten omia toimintatapojaan voi muuttaa, jotta saa sanomansa paremmin perille työyhteisössä. Halusin pärjätä tuoreena esimiehenä vaativassa työssä. Olin jo oppinut kantapään kautta että parempi olla tiukka mimmi kuin liian kiltti ja alistuva. Ei kuitenkaan tarvitse olla iloton riivinrauta vaan riittää kun on jämäkkä, suora ja huumorintajuinen. Pitää uskaltaa ottaa tilaa, käyttää valtaa, tehdä päätöksiä ja pysyä päätöstensä takana.
Kuusi hyvää ohjetta työpaikalle
Muutamia ohjeita, jotka ovat auttaneet eteenpäin:
- Kehitä strategista ajattelua. Työpaikka on pelikenttä, jossa on tietyt säännöt, vaikkei niitä ehkä aina tiedosteta. On tärkeää oppia toimimaan yhdessä muiden kanssa.
- Älä puurra liikaa ja tee muiden töitä. Tee omasi ja katso että muut tekevät omansa. Jos olet nopea, ota itsellesi aikaa ja tee jotain mikä kehittää sinua eteenpäin joko ihmisenä tai ammatissasi.
- Älä pyydä lupaa joka asiaan (ellei erikseen ole näin määrätty). Ole itsenäinen ja tee rohkeasti päätöksiä. Jos sinulla on budjetti, käytä sitä, älä nuukaile pikkuasioissa.
- Pyydä mitä haluat. Älä odottele että sinulle annetaan mitä toivot. Jos haluat lisää palkkaa, ylennyksen tai vaikka uuden puhelimen, niin pyydä sitä. Jos et saa, niin ainakin osoitit haluavasi em. asioita.
- Uskalla puhua palavereissa ja neuvotteluissa. Kukaan ei tiedä mitä ajattelet tai haluat jos et kerro sitä. Mutta älä selitä liikaa. Jos teit päätöksen, pysy siinä. Älä vesitä asioita selittelyllä.
- Älä hössötä ja ole työpaikan äiti, jolle kaikki voivat käydä valittamassa. Työpaikka on työpaikka ei päiväkoti - vaikka joskus voi siltä tuntua. Työpaikalla on aikuisia ihmisiä, jotka osaavat hoitaa omat asiansa ja ratkoa pienet ristiriidat. Esimiehen tehtävä on antaa tukea, kannustaa ja olla läsnä tiukoissa paikoissa, mutta ei tuomaroida hiekkalaatikkotason kiistoja.
Tämä oli ensimmäinen blogi tästä aihepiiristä. Käsittelen tätä ja monia muitakin työelämään, uralla etenemiseen ja alitajuiseen vaikuttamiseen liittyviä asioita blogissani.
Liity blogin postituslistalle. Saat uusimman aina suoraan luettavaksi.
Anu Kuistiala
Twitter:@kuistiala