Haluatko kitistä vai kukoistaa? Valinta on sinun

Haluatko kitistä vai kukoistaa? Valinta on sinun

Tulevaisuuden valttikortti työelämässä ei ole tehokas suorittaminen vaan kyky ajatella toisin ja rohkeus uudistua. Tekoäly mullistaa väistämättä kaikki toimialat ja työntekemisen tapa muuttuu. Ole siis valmis muuttumaan. 

Ihmisen mieli on sopeutuvainen ja aivot plastiset eli muokkautuvat sen mukaan miten niitä käytetään. Päässämme ei ole luontaisesti staattisia, jäykkiä rakenteita. Me luomme ne itse  omaa laiskuuttamme. 

Uudella tavalla ajattelu ja toimiminen vaatii aina tietoista valintaa. Aivojen toimintaperiaate pyrkii säästämään energiaa, siksi kuljemme suurimman osan päivästä automaattiohjauksella vanhoja latuja seuraten. 

Käytämme samoja hermoyhteyksiä tuttujen asioiden hoitamiseen, joten aivot kirjaimellisesti urautuvat. Vaatii tietoista päätöstä ja ponnistelua luoda uusia yhteyksiä eli tehdä asioita toisin. 

Voimme myös olla niin syvällä urassa ettemme edes näe muita vaihtoehtoja. Koska uusi vaatii ponnistelua, vanhaan on helppo luisua takaisin.

Tämän takia muutos on aina tuskan takana. 

Aivomme haluavat säästää energiaa ja suojella meitä, siksi ne lyövät jarrut pohjaan ja nostavat pelot pintaan, kun jotain uutta ja uhkaavalta vaikuttavaa ilmestyy näköpiiriin. 

Kuuntele kun mieli vastustaa

Mitä enemmän mieli vastustaa jotain ajatusta tai ideaa, sitä tarkemmin sitä kannattaa kuunnella. Vastustus kertoo uudesta, joka haastaa meitä. Kuunteleminen ei tarkoita, että idea pitäisi toteuttaa, mutta tekee hyvää avautua odottamattomalle ja pohtia mitä asiaa tällä ajatuksella meille on.

Olemme niin välillä niin turvallisuushakuisia, että sanonta tuttu helvetti on parempi kuin  tuntematon taivas on todella osuva.

Mielestäni on parempi olla rohkea, luova hullu kuin ikuinen kitisijä. Tyyppi, joka käyttää ison osan ajastaan pikkuasioista valittamiseen, koska oma elämä on muuttunut tylsäksi. 

Luovuus ja kekseläisyys kehittyvät kummasti epävarmuuden keskellä. Aivot ovat huikean oppivaiset, kun täytyy selvitä uusin keinoin eteenpäin. 

Hyppy tuntemattomaan lisää itsevarmuutta

Rohkeutta ja itseluottamusta saa tekemällä niitä asioita, joita ei omasta mielestään osaa. Kun huomaa oppivansa uusia asioita, uskallus heittäytyä tuntemattomaan kasvaa.

Turhan usein niin ihmiset kuin yrityksetkin jäävät polkemaan paikoillaan, koska eivät uskalla tehdä tarvittavia muutoksia. Ravistella omaa toimialaa tai omia luutuneita käsityksiään.

Muutosstrategian julistaminen on yhtä tyhjän kanssa, jos mitään ei oikeasti tapahdu. Usein muutos ei mene läpi, koska sitä ei ole kunnolla valmisteltu. 

Yrityksen muutoksen tekevät siellä työskentelevät ihmiset. Eivätkä ihmiset muutu sormia napsauttamalla. 

Muutosta ei voi ylhäältä istuttaa, se tulee sisältä. Ihminen muuttuu, kun hän on siihen valmis. Siksi yrityskulttuuriin muutos on aina pitkä tie ja vaatii myös rituaaleja, joilla vanhasta luovutaan yhdessä.

Kyky tehdä päätöksiä ratkaisee

Toiset ovat luontaisesti rohkeampia hyppäämään tuntemattomaan. Synnynnäinen temperamentti vaikuttaa miten käyttäydymme tai reagoimme. Kaikkien ei tarvitse tehdä impulsiivisesti nopeita ratkaisuja, tarvitsemme myös maltillisia pohdiskelijoita. 

Kyky tehdä päätöksiä on kuitenkin olennaista. Jahkailu on muiden ajan ja osaamisen tuhlausta. Tee tai älä tee, kuten Yoda sanoo, älä melkein tee.

Päätöstä tehtäessä toiset tarvitsevat pienen rohkaisevan tuuppauksen, toisille toimii vain kunnon potku persuksiin.

Tutkitusti kyky tehdä päätöksiä tekee onnellisemmaksi. Päättämättömyys ja loputon veivaus vaihtoehtojen välillä luo sisäistä tyytymättömyyttä.

Oletko kitisijä vai kukoistaja? Valinta on sinun.

Muutama hyväksi havaittu ohje:

  • Valitse ja järjestä. Valitse mitä haluat saavuttaa. Mikä on tärkein päämäärä. Sen jälkeen valitse pienempiä sitä tukevia tavoitteita. Laadi asioiden tärkeysjärjestys ja pidä siitä kiinni.
  • Täydellistä vaihtoehtoa ei ole. Kestä riittävän hyvä ja nauti siitä minkä olet valinnut. Entäs jos -elämä on ikuisen narinan tie.
  • Avaudu odottamattomalle. Anna uusien ajatusten nousta tietoisuuteesi ja ota ne vastaan. Voit oivaltaa jotain mullistavaa. 
  • Kehitä tahdonvoimaasi. Ajatukset ovat vain ajatuksia eivät toimintakäskyjä. Vaihda levyä, jos et tykkää päässäsi soivasta musiikista.
  • Uskalla olla vähän hullu. Innostuvia ja inspiroivia tyyppejä ei ole koskaan liikaa. Jos et valloita maailmannäyttämöitä, niin ainakin sinulla on hauskaa omassa olohuoneessasi. 

Tässä blogissa käsittelen työelämään, uralla etenemiseen ja alitajuiseen vaikuttamiseen liittyviä asioita. Kirjoitan myös luopumisesta, muutoksesta ja mielen voimasta.

Lue tästä edelliset:

Anna armo ensin itsellesi

Paha paikka - miten teet vaikeita päätöksiä

Tuhma tyttö - pistä välillä ranttaliksi

Kiltti tyttö ei pääse pomoksi                            

Liity blogilistalle, niin saat uuden suoraan sähköpostiisi. 

Anu Kuistiala

anu@kuistiala.com

Twitter:@kuistiala