Anna armo ensin itsellesi

Anna armo ensin itsellesi

Jos henki laskeutuisi taivaasta ja sanoisi sinä kelpaat - uskoisitko? Vai alkaisitko väittää vastaan ja keksiä asioita, joissa et kelpaa.

Itseruoskinta ja kohtuuttomat vaatimukset itseä kohtaan tuntuvat olevan vallitseva trendi. Olemme usein todella julmia itsellemme. Ymmärrämme ja kannustamme kyllä ystäviämme, mutta piinaamme itseämme säälimättä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan nuoret kokevat paljon enemmän painetta täydellisyyteen kuin 1980-luvulla. Itselle asetetut kovat odotukset ja ulkopuolelta tuleva menestymisen paine ajavat tavoittelemaan täydellisyyttä, mikä usein vain rikkoo meidät.

Näemme vain toisten tähtihetket

Selitystä on haettu kiristyneestä kilpailusta. Toinen selittävä tekijä on sosiaalinen media, jossa ihannoidaan menestystä, onnea ja kauneutta. 

Digitaalisen maailman hyvä puoli on, että voimme olla entistä helpommin yhteydessä toisiimme. Huono puoli, että yleensä näytämme vain elämän tähtihetkiä. Siinä välissä oleva harmaa arki ei välity.

Täydellisyyden tavoittelu on pelkoa

On surullista, että emme oikein osaa olla tyytyväisiä elämään, vaikka kaikki perusasiat olisivat kunnossa. Vaadimme aina vaan lisää niin elämältä kuin itseltämme. Ikään kuin elämä olisi jotain meille velkaa, emmekä voi pysähtyä, ennen kuin se on puristettu kuiviin.

Itsensä ruoskiminen ja piinaaminen on paljon sallitumpaa kuin itsestä pitäminen. Lisäksi täydellisyyden tavoittelusta on tehty hyvä asia tai hyve, vaikka se on kaukana siitä. 

Täydellisyyden tavoittelu on itse asiassa pelkoa. Pelkoa, että ei ole tarpeeksi hyvä eikä riitä. Täydellisyyden tavoittelija näkee vain virheet, koska niiden taakse on helppo piiloutua.

Työelämässä täydellisyyden tavoittelija kertoo olevansa vaativa ja kunnianhimoinen ja siksi hänelle ei koskaan mikään riitä. Parisuhteissa hän etsii ikuisesti sitä oikeaa, koska kukaan ei täytä vaatimuksia.

Jotta voisi laskeutua alas lasitornista, pitäisi ensin kohdata oma haavoittuvuutensa. 

Sitkeys ja sisu ovat eri asioita

Sitkeys, sisu ja peräänantamattomuus ovat eri asioita kuin täydellisyyteen pyrkiminen. Halu tulla paremmaksi ja pyrkiä päättäväisesti kohti tavoitteita ovat luontaista ja suositeltavaa. Aina voi pyrkiä kohti parempia olosuhteita, opetella uusia asioita ja yrittää tehdä parhaansa. Tärkeintä on tajuta, että parhaansa yrittäminen riittää.

Täydellisyyden tavoittelu estää usein tehokkaasti edes aloittamasta mitään, koska on jo etukäteen tuominnut itsensä epäonnistumaan. Täydellisyyden tavoittelijan tragedia on katsoa vierestä, kuinka vähemmän täydellinen elää elämäänsä ihan tyytyväisenä.

Liiallinen vaativuus estää elämästä

Liiallinen vaativuus itseä kohtaan estää elämästä. Vuosia menee hukkaan turhassa vertailussa ja vähättelyssä. Epätäydellisyys on elämän normi ja riittävän hyvä kelpaa.

Meidän on myös välillä vaikea antaa ja ottaa vastaan kiitoksia ja kehuja, vaikka sielumme huutaa niitä. Itseensä tyytyväinen ihminen koetaan helposti itserakkaana ja turhamaisena, vaikka vilpitön onnistumisen tunne on ehdottoman sallittava olotila.

Sankaritarinoiden lisäksi meidän pitäisi kertoa toisillemme myös arjen tarinoita. Sallia epätäydellisyys, hyväksyä mokat ja olla armollinen ennen kaikkea itsellemme. 

Armollisuus ei tarkoita etteikö voi kilvoitella, tavoitella parempaa ja haluta onnistua. Armollisuus on sitä että tietää kelpaavansa, vaikka kompastui juuri ennen maalia. 

Muutama hyväksi havaittu ohje:

  • Päästä irti. Anna mennä. Hyväksy asiat sellaisina kuin ne ovat. Virheettömyyttä ei ole. Sitä paitsi se on tylsää. Epätäydellisyys tekee meistä kiinnostavia. 
  • Ole armollinen itsellesi tässä hetkessä. Riittävän hyvä riittää.
  • Ole realisti. Saa ja pitää olla unelmia, mutta kannattaa miettiä, hirtätkö itsesi kiinni johonkin haavekuvaan, jonka toteutuminen on vaikeaa tai josta sinulla on väärät käsitykset. 
  • Nauti onnistumisista. Pienistäkin. Kehu itseäsi. Puhu itsellesi nätisti. Jos et arvosta itseäsi, muidenkin on vaikeaa kehua sinua.
  • Elämä ei ole Instagramissa. Täydelliset loma-, bikini-, parisuhde-, koti- ja muut kuvat ovat illuusio. Kaunista katseltavaa mutta harvoin todellisuutta. Kauneuden löytäminen arjesta on kestävämpää.

Tässä blogissa käsittelen työelämään, uralla etenemiseen ja alitajuiseen vaikuttamiseen liittyviä asioita. Kirjoitan myös luopumisesta, muutoksesta ja mielen voimasta.

Lue tästä edelliset:

Paha paikka - miten teet vaikeita päätöksiä 

  Tuhma tyttö - pistä välillä ranttaliksi

 Kiltti tyttö ei pääse pomoksi

Liity blogilistalle, niin saat uuden suoraan sähköpostiisi. 

Anu Kuistiala

anu@kuistiala.com

Twitter:@kuistiala