Ajattele kuin guru

Ajattele kuin guru

Haluatko ajatella kuin guru? Selkeitä, kirkkaita ajatuksia, saada loistavia ideoita ja uusia oivalluksia. Se on helppoa. Lakkaa uskomasta omiin ajatuksiisi.

Katselin intialaisen henkisen opettajan Sadhgurun videoita, joissa hän selittää osuvaan tyyliinsä, miten ihmiset ajavat itsensä nurkkaan omilla ajatuksillaan näkemättä, että ne ovat vain ajatuksia, joita voi muuttaa.

Ihmiset haluavat pysäyttää aivonsa sen sijaan, että he oppisivat hyväksymään ja hallitsemaan ajatusten tulvaa, hän sanoo.

Olemme liikaa ajatustemme vankeja ja rakennamme tämän vankilan ihan itse. Huudamme tuskissamme kaltereiden takana ja kiroamme niitä, jotka ovat meidät tähän häkkiin laittaneet. Olemme epätoivoisia emmekä näe, että voisimme yhtä hyvin kävellä samantien vankilasta ulos, jos vain ensin ottaisimme yhden sivuaskeleen ja lakkaisimme uskomasta kaikkia ajatuksiamme.

Päähän nousevien kymmenien tuhansien ajatusten jatkuva kontrollointi on mahdotonta, mutta on mahdollista muokata tapoja, miten suhtautuu ajatuksiinsa.

Iso osa ajatuksista on hölinää

Kaikki alkaa ajatuksesta. Ajatus synnyttää tunteet, tunteet vaikuttavat miten toimimme ja sitä kautta muodostuu elämämme. Meille ei ole opetettu, miten mieli ja aivot toimivat eikä sitä, että iso osa ajatuksista on satunnaisten ulkoisten ärsykkeiden tuottamaa hölinää.

Aivot rekisteröivät kaiken mitä ympärillä tapahtuu tai mitä kehossamme tapahtuu ja tuottavat tästä cocktailista tukun ajatuksia, jotka puolestaan synnyttävät tunteita. Voimme siis jättää ison osan ajatuksista ja tunnereaktioista huomiotta tai vain todeta tapahtunut sen kummemmin siihen reagoimatta. Jokainen ajatus tai tunne ei ole toimintakäsky.

Päässämme liikkuu arviolta 60 000 ajatusta päivittäin, ja tutkijoiden mukaan jopa yli puolet ajatuksista on kielteisiä. Aivot ovat virittyneet havaitsemaan uhkia, koska se on ollut eloonjäämisen ehto. Jos aiemmin uhat olivat todellisia fyysisiä uhkia, nyt mielemme reagoi samalla tavalla uutisiin, sähköpostiin tai toisen tiuskaisuun. Alitajuinen taistele tai pakene -reaktio herää ennen kuin ehdimme pysäyttää sen.

Mieli toimii kuten se on ohjelmoitu

Ajattelemme myös samoja ajatuksia päivästä toiseen. Saatamme välillä työntää niitä ärsyyntyneenä pois, mutta pian ne taas ponnahtavat mieleen keikkumaan kuin korkki veden alta. Tyypillisesti huolehdimme tulevasta ja kadumme mennyttä.

Mieli toimii kuten se on ohjelmoitu. Aivojen tarkoitus on pitää meidät hengissä, ei niinkään onnellisina. Digitaalisen aikakauden ihmisen aivot ovat edelleen esihistoriallisessa ajassa. Siksi huolimylly käynnistyy heti päässämme, kun annamme sille tilaisuuden. Aivot vahtivat, että kaikki on kunnossa eikä mikään uhkaa henkeämme.

Huolehtiminen on myös tapa. Vaikka tiedämme, ettei välitöntä vaaraa ole, skannaamme kaikkea koko ajan varmuuden vuoksi. Mieli on ylivirittynyt havaitsemaan uhkia. Aktiivisten aivojemme vuoksi meidän on vaikea pysyä tyytyväisinä ja rauhallisina kovin pitkään.

Reaktiivinen, vaistonvarainen ajattelu on kuin villi apina sisällämme, joka poukkoilullaan sekoittaa pään, vaikka todellisuudessa voisimme olla ihan tyynesti.

Ajatusten hallinta on supervoima

Todellisuudessa meidän ei tarvitse hallita stressiä, elämää ja tunteita vaan meidän tulee hallita ajatuksiamme, josta kaikki alkaa. Neurotieteilijä ja kirjailija Sam Harris on todennut, että mielellä ei ole häpeää, se vain ajattelee, ajatukset vain tulevat. Todellinen supervoima on pysyä neutraalina sen suhteen, onko ajatus hyvä vai huono. Silloin ajatukset astuvat kuin varkaat tyhjään taloon – ei ole mitään varastettavaa.

Halutessamme voisimme valita ajatuksia huolellisesti ja tietoisesti päättää, mitä ajattelemme ja miten suhtaudumme erilaisiin tilanteisiin. Hallita omaa mieltä sen sijaan, että annamme sen hallita meitä.

Salaisuus ei siis ole ajatusten estäminen, tukahduttaminen tai kieltäminen vaan niiden neutraali hyväksyntä. Kas tuollainen ajatus nyt. Sieltä se tulee ja tuonne se menee. Elämä helpottuu, kun tajuaa etteivät ajatukset ole aina totta eikä niihin kannata kiinnittää liikaa huomiota.

Ajattele siis kuin guru. Toki gurukin myöntää, että tästä puhuminen on välillä helpompaa kuin tekeminen, mutta mieli on joustava ja tekee mitä siltä pyydetään.

Anu Kuistiala

Tässä blogissa käsittelen työelämään, uralla etenemiseen ja alitajuiseen vaikuttamiseen liittyviä asioita. Kirjoitan myös luopumisesta, muutoksesta ja mielen voimasta.

Jos haluat tietää enemmän, tutustu kirjaani Tähtitaidot - 8 askelta menestykseen  jossa käsittelen mielen taitoja.

Lue täältä edellisiä. Liity mukaan blogilistalle
Tulen mielelläni puhumaan näistä teemoista sekä teen henkilökohtaista valmennusta. Katso tarkemmin www.kuistiala.com

anu@kuistiala.com

Twitter:@kuistiala

Instagram: @kuistiala

Facebook: @kuistialacom