Quick Media Oy on saanut nimensä Kuistialan suvun alkuperäisestä nimestä. Sen mukaisesti yritys on nopea ja näppärä. Olen aiemmassa työssäni tottunut nopeaan reagointiin ja jatkuvaan muutokseen.

Yritykseni nimi on kunnianosoitus isoisälleni Johan Hjalmar Quickille. Minulle hän oli Porvoon pappa, joka jaksoi touhuta loputtoman uteliaan pikkutytön kanssa. Lukea satuja, pyöriä puutarhassa ja viedä retkille metsään.

Pappa oli torpparin poika Askolasta. Niukoissa oloissa kasvanut, vaatimaton, mutta ystävällinen ja työteliäs. Samanlainen kuin moni muu tuon ajan kasvatti ja sota-ajan elänyt mies.

Quick oli isoisän äidin nimi. Isoisän isän nimeä en tiedä. Ei näistä asioista silloin puhuttu. Veljeksiä oli useampi. Ahtaasti asuttiin, töitä tehtiin.

Pappa oli syntyjään suomenruotsalainen, Johan Hjalmar Quick, mutta ei syystä tai toisesta koskaan viihtynyt ruotsinkielisenä vaan halusi olla nimenomaan suomalainen. Niinpä hän 1950-luvulla suomensi nimensä. Kuistiala oli yksi vaihtoehto porvoolaisen poliisiaseman seinällä olleella listalla, jossa oli ehdotuksia uusiksi suomalaisiksi nimiksi. Näin Hjalmar Quickista tuli Jalmari Kuistiala.

Minua on aina kiehtonut tämä salaperäinen menneisyys. Sormeilin lapsena papan kirjoituspöydällä olleita tavaroita, joissa monissa näkyi vanha nimi,  ja ihmettelin Hra Quickille myönnettyjä ampumakilpailujen palkintoja. Mikä oli tämä suvun mysteeri? Kuka on isoisän isä?  

Pappa ajoi Ford Anglialla. Sillä mentiin kauppaan ostamaan ranskanleipää ja lauantaimakkaraa. Papalla oli päässään tyylikäs hattu, sillä hän oli herrasmies. Kun pappa tupakoi, hän laittoi päälle tupakkatakin. Niitä oli kaksi. Toinen arkikäyttöön, toinen juhlavampi. Parasta oli, että tupakkatakin taskussa oli minua varten aina karkkia. (Kun tämä selvisi äidille, tuli huuto, mutta se onkin eri tarina.)

Minulla ja papalla oli omat pikku salaisuudet. Me pilailimme kevyesti isoäidin kustannuksella, joka teki aina niin tiukat letit, että silmät menivät vinoon. Me istuimme kesällä keinussa ja ”kolasimme” eli skoolasimme. Papalla oli pilsneriä, minulla mehua. Viihdyin papan seurassa, koska hän oli hauska ja antoi lapselle vapautta kokeilla kaikkea. Työkaluja vajassa, seikkailua metsässä, juoksukilpailuja pihalla. Isoäiti lähinnä kehotti olemaan nätisti.

Pappa myös luki minulle paljon. Välillä hän yritti oikaista, että olisi päässyt vähemmällä, mutta osasin sadut ulkoa ja syytin häntä fuskaamisesta. Päiväunilla hermostuin, kun hän nukahti aina ensimmäisenä.

Myöhemmin muutimme niin kauas, että näin häntä vain harvoin. Pappa kuoli jo  40 vuotta sitten.

Joskus mietin, että otan vanhan nimen takaisin. Olisi sopinut ammattiin: Toimittaja Quick, Neiti Vikkelä, Neiti Näpsä. Toisaalta Kuistiala-nimeä ei ole muilla, joten ehkä pidän tämän.

Kun yrityksen perustaminen tuli ajankohtaiseksi 2017, halusin käyttää suvun vanhaa nimeä ja tuoda sen taas esiin. Halusin näin myös kunnioittaa isoisän muistoa. Minulle hän on aina hieno mies.

Anu Kuistiala

Hjalmar Quick 50-vuotispäivänään Porvoossa.