Tuhma tyttö - pistä välillä ranttaliksi

Tuhma tyttö - pistä välillä ranttaliksi

 

Huomaa minut, näe minut. Miellytänkö sinua? Mitä voisin tehdä, jotta saisin huomiosi? Anna minulle hyväksyvä katseesi niin olen elossa.

Me janoamme hyväksyntää. Jokainen meistä. Haluamme tuntea kuuluvamme joukkoon ja saada arvostusta. Olemme  sosiaalisia eläimiä ja toimimme parhaiten yhteistyössä muiden kanssa. Tykkäämme viettää aikaa kaltaistemme seurassa. 

Hyväksynnän tarve on niin suuri, että välillä teemme asioita vain miellyttääksemme muita. Emme välttämättä edes huomaa sitä tai ajattele niin. Miellyttämisen tarve voi olla alitajuinen olettamus, että olen hyväksytty vain, jos olen avulias ja kiltti. 

Aina ei tarvitse miellyttää

Ehkä vastaat toisten sinulle esittämiin pyyntöihin tai vaatimuksiin aina kyllä, vaikka olisit itse väsynyt ja kiireinen. Ehkä joustat ja venyt, koska et halua tuottaa toiselle pettymystä. Ehkä myötäilet, vaikka et aidosti ole samaa mieltä. 

Miellyttämisen tarve hiipii salakavalasti osaksi elämää ja syö voimia. Olemme väsyneitä ja kireitä. Tuntuu että joku muu sanelee elämämme.

On helpompi sanoa kyllä kuin ei. Ei tarkoittaa usein torjuntaa ja pettymyksen tuottamista. Ei tarkoittaa että et tee kuten toivotaan. Ei tarkoittaa että täytyy valmistautua taistelemaan ja puolustamaan itseään. Myötäily on helppoa. Vastustaminen vaatii tahdonvoimaa.

Lakkaa olemasta kynnysmatto

Työelämässä kaipaamme yhtä lailla tykkäyksiä ja hyväksyntää. Teemme asioita päästäksemme sisäpiiriin. Tunnemme olomme hyväksi kun meitä kehutaan. Kuukauden työntekijä -palkinto tuntuu Oscar-palkinnolta.  

Miellytämme esimiestämme, jotta hän antaisi meille palkinnon: ylennyksen, palkankorotuksen tai edes pääntaputuksen. 

Miellyttämisenhalu ja tarve olla pidetty ovat luonnollisia eikä niissä sinänsä ole mitään pahaa, mutta joskus on hyvä pysähtyä miettimään omia motiivejaan. Miksi teen sitä mitä teen? Teenkö siksi että haluan vai siksi että kuvittelen että minun pitää? Mitä tapahtuu, jos jätän jotain tekemättä tai teen kuten itse haluan? 

Nöyryyttävä itsestäänselvyys

Ystävällisyys ja avuliaisuus ovat meissä luontaisia hienoja piirteitä, mutta joskus ne vääristyvät tai niitä käytetään hyväksi. 

Nöyryyttävintä on tilanne, jossa toinen tyytyväisenä ottaa palvelukset vastaan eikä anna oikeastaan mitään takaisin. Pitää sinua itsestäänselvyytenä. Kannattaa opetella sanomaan  tällaisille tyypeille EI tyynesti hymyillen. 

Toinen luku ovat narsistiset persoonat, jotka hallitsevat ympäristöään kyltymättömällä ihailun tarpeellaan. Suosittelen pysymään heistä kaukana. 

Rohkeus tuo kunnioitusta

Rohkeus sanoa ei tuo mukanaan kunnioitusta ja omanarvontuntoa. Liialliset miellyttäjät jäävät jalkoihin matelemaan. Ei tarvitse olla kova eikä ilkeä vaan toimia rohkeasti ja jämäkästi, mutta samalla empaattisesti.

Herkkyyden näyttäminen on ihmisyyden ydintä. Kun uskaltaa laskea muurejaan, toiset pääsevät lähelle. Liiallinen tarve miellyttää katoaa ja uskallat olla oma ihastuttava itsesi.

Muutama hyväksi havaittu ohje:

  • Älä oleta että kaikki pitävät sinusta. Se on sula mahdottomuus. Et itsekään pidä kaikista. On siis turha hakea jatkuvasti hyväksyntää. Riittää että pidät itsestäsi ja tulet toimeen läheisten ihmisten kanssa. 
  • Mieti mitä tapahtuisi, jos lopetat liiallisen miellyttämisen. Mikä on pahin mahdollinen vaihtoehto ja onko se oikeasti kamalaa? Ehkä sinua huonosti kohdellut ihminen närkästyy, kun kynnysmatto ilmaisee oman tahtonsa, mutta jo oli aikakin.
  • Kapinoi välillä. Tee jotain odottamatonta. Järkytä (edes vähän) ystävä- ja tuttavapiiriäsi. Pieni ravistelu tekee hyvää. Kaikkia turhia sääntöjä ei tarvitse noudattaa. Lakia kannattaa noudattaa. 
  • Luovu täydellisyyden tavoittelusta. Täydellistä ei ole. Sinä aikana kun hiot täydellisyyttä, keskinkertainen epätäydellisyys porhaltaa tyytyväisenä ohi. Luovu siis siitä. Helpottaa kaikkien elämää. 
  • Opettele sietämään epämukavuutta. Kyky sietää epämukavia tunteita - kuten epävarmuutta, pelkoa ja ahdistusta -  on avain muutokseen ja menestykseen. Sitkeys vie pitkälle, mutta mikään muutu, jos et kestä pientä epämukavuutta. Jos haluaa päästä eteenpäin, pitää kestää myös vastoinkäymisiä. 

Tässä blogissa käsittelen työelämään, uralla etenemiseen ja alitajuiseen vaikuttamiseen liittyviä asioita. Kirjoitan myös luopumisesta, muutoksesta ja mielen voimasta.

Lue tästä edellinen: Kiltti tyttö ei pääse pomoksi 

Liity blogin postituslistalle. Saat uusimman aina suoraan luettavaksi. 

Anu Kuistiala

anu@kuistiala.com

Twitter:@kuistiala