Tapaus Törhönen ja #metoo

Tapaus Törhönen ja #metoo

Joku ehkä kuvitteli - tai toivoi - että #metoo olisi jo laantumassa. Että keskustelu seksuaalisesta häirinnästä olisi muuttunut kevyeksi kahvipöytäjutusteluksi ja toimenpide-ehdotukset viety pölyttymään virkamiesten pöydälle. 

Tapaus Törhönen näytti että ei todellakaan. Elokuvaohjaaja Lauri Törhösen käytös on ollut niin törkeää, että jälkipyykki jatkuu pitkään.

Nyt on julki ensimmäinen iso nimi Suomessa. Henkilö, jonka käytös on vaikuttanut lukuisiin naisiin. Sukupolvikokemus, kuten eräs alalla ollut kuvasi. Häpeää, pelkoa ja murskattuja unelmia. Raivo nousee pintaan, kun yhden miehen käytöstä on vuosia katsottu läpi sormien. 

Terävä kieli ja tiukka oikea suora

Olen itse sitä sukupolvea, jolloin piti välillä taistella nyrkein, jos halusi välttää seksuaalisen ahdistelun. Terävä kieli ja tiukka oikea suora oli naisen paras varustus seminaarimatkoilla. Esimiesasemassa olevat tietyntyyppiset miehet katsoivat oikeudekseen kokeilla, miten pitkälle nuorten naisten kanssa voi yrittää mennä. 

Uusissa työpaikoissa kokeneemmat naiset varoittivat etukäteen, ketä kannattaa välttää. Ei tullut mieleenkään, että näille miehille olisi annettu varoitus tai edes pidetty puhuttelu toistuvasta epäasiallisesta käytöksestä. 

- Se nyt vaan on tommonen, oli yleinen lause. 

En ole koskaan ymmärtänyt miksi miehet ajattelevat seksin vonkaamisen olevan naisesta jotenkin imartelevaa. Ei ole. Se on ärsyttävää ja noloa. Jos nainen haluaa, hän kyllä näyttää sen. 

Naisten nöyryyttäminen ja lääppiminen on säälittävää. Aidosti vahva mies ei toimi niin. Hän osaa rakastaa lämpimästi ja naista kunnioittavasti.

Tasa-arvon mallimaa vaikenee

Suomi ylpeilee, että se on tasa-arvon mallimaa, mutta silti me vaikenemme tästä. Vasta maailmanlaajuinen #metoo-kampanja antoi rohkeutta puhua ahdistelusta myös Suomessa. Onneksi tätä keskustelua ei enää mikään pysäytä. On naisten aika tulla esiin.

Vaatii suurta rohkeutta kertoa julkisesti seksuaalisesta väkivallasta ja häirinnästä. Häpeän ja syyllisyyden tunteet ovat usein murskaavia. Asioita myös vähätellään.

Nainen kokee helposti, että hänet leimataan. Tavallista on syyllistää, että hän itse aiheutti kaiken omalla käytöksellään. Oli liian flirtti, liian tiukka hame, liian avonainen paita, liian nauravainen, liian sitä ja tätä. 

On naurettava ajatus, että nainen ei saisi olla nainen ja viehättävä, koska mies voi joutua hallitsemattoman himon valtaan. 

Konkreettisia tekoja lisää

Syyllistämisen vuoksi seksuaalista ahdistelua on vaikea tuoda julki tai käsitellä esimerkiksi työpaikoilla. Asiat haudataan tai sovitaan kahden kesken ”ei tässä nyt mitään”. Siitä syntyy helposti ei-toivottu sukupolvikokemus.

Asenteet ovat onneksi muuttuneet ja maailmassa on paljon hienoja ja fiksuja miehiä ja naisia. Mutta keskustelun ja empaattisten ajatusten lisäksi tarvitaan myös konkreettisia tekoja päättäjiltä ja esimiehiltä. 

Tekoja, jotka vaikuttavat työpaikkojen toimintakulttuuriin, poliittiseen päätöksentekoon ja lainsäädäntöön. Tekoja, joiden ansiosta tämän hetken nuorten naisten sukupolvikokemus Suomessa olisi tasa-arvoinen ja naiseutta arvostava.

Muutama hyväksi havaittu ohje:

    • Sano heti ei. Ensimmäinen ele, kosketus, lähestymisyritys. Tee heti selväksi, ettei kiinnosta. Ole reippaasti tyly, jos koet henkilön vastenmieliseksi.
    • Kerro esimiehellesi epäasiallisesta käytöksestä. Jos esimies käyttäytyy epäasiallisesti, kerro luottamusmiehelle tai työsuojeluvaltuutetulle. Jos kyse on pienemmästä työpaikasta, kerro jollekulle kokeneemmalle, johon luotat. Tärkeintä on puhua asiasta.
    • Älä alistu. Seksuaalista häirintää ei tarvitse sietää. Älä alistu pelottelun edessä. Älä ole uhri. 
    • Vahvista itsetuntoasi. Tee asioita, joista saat itseluottamusta. Kun luotat itseesi ja olet sisäisesti vahva, lähentelyn torjuminen on helpompaa. 
    • Joskus huumori on paras keino. Naura heleästi epätoivoisille lähentely-yrityksille ja totea: Älä viitsi, lopeta. 


Tässä blogissa käsittelen työelämään, uralla etenemiseen ja alitajuiseen vaikuttamiseen liittyviä asioita. Kirjoitan myös luopumisesta, muutoksesta ja mielen voimasta.

Lue tästä edelliset: 

Anna armo ensin itsellesi

Paha paikka - miten teet vaikeita päätöksiä 

Kiltti tyttö ei pääse pomoksi

Liity blogilistalle, niin saat uuden suoraan sähköpostiisi. 

Anu Kuistiala

anu@kuistiala.com

Twitter:@kuistiala