Ruoki rohkeutta, näännytä pelko

Ruoki rohkeutta, näännytä pelko

Mitä etsit, sitä näet. Mitä ruokit, se kasvaa. Vanhat viisaudet pätevät, kun navigoimme ristiriitaisessa maailmassa ja haastavissa olosuhteissa. Mieli ei ole neutraali eikä objektiivinen. Kaikki mitä näemme, koemme, aistimme ja päättelemme on vahvasti värittynyttä tulkintaa.

Jos etsimme uhkaa, näemme sitä. Jos etsimme mahdollisuuksia, näemme niitä.

Aivot ovat ennustuskone ja peilaavat aina mennyttä tulevaan. Olemme virittyneet aistimaan uhkaa ja mitä jännittyneempi on ympäristö, sitä ylivirittyneempiä olemme näkemään vaaroja. Eloonjäämisen kannalta tämä on loistava juttu, mutta uuden luomisen ja ratkaisujen löytämisen kannalta huono. Pelko kaventaa ajattelua ja saa meidät pysymään tutussa ja turvallisessa.

Mitä sutta ruokit?

Yhdysvaltain laivaston Navy Seal -erikoisjoukkojen entinen komentaja Mark Divine lainaa kirjassaan Unbeatable Mind cherokee-intiaanien kertomusta kahdesta sudesta. On pelon susi ja rohkeuden susi. Pelon susi on täynnä vihaa, valheita, syyllisyyttä ja kaunaa. Rohkeuden susi on täynnä iloa, rauhaa, rakkautta ja toivoa. Nämä kaksi elävät meissä jokaisessa. Se susi kasvaa, jota ruokit.

Pelon sutta on helppo ruokkia. Se on ahne peto ja jyrää mielellään kaiken alleen. Pelon ote meistä on vahva ja alitajuinen. Rohkeus sen sijaan vaatii tietoista valintaa. Päätöstä ja päättäväisyyttä nousta pelon yläpuolelle, tehdä toisin ja mennä kohti tuntematonta.

Pelon hermoradat ovat aivoissa vahvat. Ne reagoivat herkästi ulkoisiin ja sisäisiin ärsykkeisiin. Stressihormonit lähtevät liikkeelle ja olemme valmiina taistelemaan ja pakenemaan. Ongelma syntyy siitä, että olemme nykyisin jatkuvassa jännitystilassa. Monet ovat menettäneet luontaisen kyvyn palautua helposti rauhalliseen tilaan ja mieli uupuu.

Kesytä mielesi

Mutta aivojaan voi opettaa toimimaan paremmin. Aivot ovat plastiset ja oppivat sitä mitä niillä tehdään. Hermoratoja voi muokata. Opettaa itselleen uusia tapoja. Kesyttää mielen niin, ettei se laukkaa paniikinomaisesti reaktiosta toiseen vaan pysähtyy ja lähtee liikkeelle vasta saatuaan luvan.

Tehokkaimpia ovat keskittymisharjoitukset kuten meditaatio tai mindfulness. Lyhytkin hetki, muutama minuutti päivässä, auttaa parantamaan keskittymiskykyä. Jos keskittymiskyky on pahasti hukassa, voi aloittaa minuutilla. Tärkeintä on toisto. Huomion palauttaminen kohteeseen. Fokus, fokus, fokus.

Tutkimusten mukaan jo 12 minuutin päivittäinen mediaatio saa aikaan merkittäviä myönteisiä muutoksia kehossa ja aivoissa.

Paniikkimieli - kohtalokas vihollinen

Miksi tämä on tärkeää? Paniikkimieli ja laukkaavat ajatukset ovat pahin vihollisemme. Teemme hätiköityjä ratkaisuja ja vääriä tulkintoja. Kouluttamaton mieli on kuin villiapina. Rasittava riiviö, jotka sotkee kaiken. Nerokkain strategi voittaa aina ensin mielessä.

Pysäytä siis ajatuksesi ja mietti kumpaa ruokit: pelkoa vai rohkeutta?

Anu Kuistiala

Tässä blogissa käsittelen työelämään, uralla etenemiseen ja alitajuiseen vaikuttamiseen liittyviä asioita. Kirjoitan myös luopumisesta, muutoksesta ja mielen voimasta.

Jos haluat tietää enemmän, tutustu kirjaani Tähtitaidot - 8 askelta menestykseen  jossa käsittelen mielen taitoja.

Lue täältä edellisiä 

Liity mukaan blogilistalle.

Tulen mielelläni puhumaan näistä teemoista sekä teen henkilökohtaista valmennusta. Katso tarkemmin www.kuistiala.com

anu@kuistiala.com

Twitter:@kuistiala

Instagram: @kuistiala