Paha paikka - miten teet vaikeita päätöksiä 

Paha paikka - miten teet vaikeita päätöksiä 

Johtaminen on jännittävää jankuttamista. Tämä on yksi parhaimpia määritelmiä, joita olen kuullut. Kerta toisensa jälkeen pitää jaksaa kertoa mitä tehdään, miksi tehdään ja mitä varten tehdään. 

Yksinkertaisesti, selkeästi ja perustellusti. Joka päivä. Ja mielellään henkilökohtaisesti. 

Älä ole sähköpostijohtaja

Paljon korostetaan, että esimiehen tehtävä on palvelua, auttamista ja sparraamista, mutta silti välillä törmää sähköpostijohtajiin. Tyyppeihin, jotka rakastavat kirjoittaa pitkiä meilejä alaistensa (ja kollegojensa) iloksi ja opiksi. 

Sen päälle tulee usein vielä pidempi, turhautunut meili, että miksi ei ole tehty kuten edellisessä sanottiin.

Turhaa ja typerää. Sähköposti on yksipuolista viestintää ja näppärä tapa piiloutua roolinsa taakse. Johtamista ei voi ulkoistaa sähköpostiin. Niitä ei lueta, niissä ei ole hienosyisiä inhimillisiä vivahteita eikä viesti mene perille kuten kuvittelee.

Kun haaveet romuttuvat

Moni haaveilee esimiehen paikasta, mutta unohtaa, että siinä täytyy välillä tehdä asioita, joita ei haluaisi. Kuten esimerkiksi irtisanoa ihmisiä. Romuttaa haaveita. Olla tylsä ja tyly. 

Voin sanoa, etteivät ne ole elämän tähtihetkiä.

Itselleni pahat paikat ovat olleet parhaimpia opettajia. Eivät niitä mukavimpia ja pari kokemusta olisin mielelläni jättänyt välistä. Mutta toisaalta, jos ei epäonnistu eikä joudu nöyrtymään, niin ei koskaan pääse lähelle omaa inhimillisyyttään. Itsensä sietäminen vaikeina aikoina on taitolaji.

Ja kun aikansa velloo omassa liemessään, se helpottaa. Samalla tutustuu itseensä paremmin. 

Tärkeä tuki ovat ystävät, jotka jaksavat kuunnella ja auttaa pahimman yli.

Omaa pahaa mieltään voi toki ruokkia loputtomiin ja roikkua marttyyrina kiinni kaikessa joskus kokemassaan vääryydessä. Suosittelen kuitenkin anteeksiantoa ja irtipäästämistä. Ihmeellisen hienoja asioita.

Antaudu haastettavaksi

Olen myös oppinut että mitä vaikeampi tilanne, sitä enemmän esimiehen pitäisi olla läsnä. Tulla alaistensa eteen ja kohdata heidät suorassa keskustelussa. Kuunnella ja jutella ilman pelkoa ja torjuntaa. Antautua haastettavaksi. 

Jos esimies ympäröi itsensä vain samanmielisillä, hän ei kuule eikä näe signaaleja, jotka auttaisivat häntä muuttamaan kurssia ajoissa. Tyytymättömyys kasvaa hiljaisuudessa arvaamattomaksi voimaksi. 

Tiedän itse, että isossa organisaatiossa henkilökohtaisuuden säilyttäminen voi olla vaikeaa. Silti sitä kannattaa yrittää. Jokainen toivoo, että minut ja minun työni nähdään, että esimieheni näkee minut. Että olen tärkeä ja kuulun joukkoon.

Miten teet päätöksiä

Vaikeat päätökset pitäisi tehdä suoraan ja avoimesti, ottaa vastuu ja kohdata sen jälkeen ihmiset ja heidän tunteensa. Kuulostaa ihan oppikirjahommalta, mutta yllättävän vaikeaa on kestää, kun sinua tuijotetaan kiukkuisena kädet puuskassa.

Esimiehelle ladataan usein paljon odotuksia ja toiveita, joita hän ei voi toteuttaa. Mielen sopukoissa saattaa kangastella täyttymättömiä unelmia, selittämätöntä kaipausta tai muita syviä toiveita, joihin alitajuisesti etsitään työstä täyttymystä ja esimiehestä niiden mahdollistajaa.

Kuten parisuhteessa niin myös työsuhteessa pitäisi avoimesti keskustella, mitä toinen odottaa, jotta ollaan samalla kartalla. Esimiehen pitää myös pystyä sanomaan, jos odotukset ovat epärealistiset. 

Toinen voi silloin vapaasti päättää, jääkö suhteeseen vai hakeeko unelmansa täyttymystä muualta.

Muutama hyväksi havaittu ohje:

  • Kun on paha paikka, hengitä ja rauhoita itsesi. Vauhkoontunut esimies ei ole kenellekään hyödyksi. Kun olet itse rauhallinen, rauhoittuu myös tiimisi ja keskusteleminen on helpompaa.
  • Valmistaudu etukäteen mahdollisiin kriiseihin. Mieti kauhuskenariot ja toimintamallit etukäteen valmiiksi. Näin osaat toimia nopeasti ja varmasti kun tarvitaan.
  • Tee vaikeat päätökset kun olet rauhallinen. Luota intuitioosi. Sisimmässäsi tiedät parhaat ratkaisut kun osaat ja uskallat avautua niille.
  • Mieti miten puhut, ajattelet ja käyttäydyt. Millä täytät pääsi ja ajatuksesi. Onko se täynnä huolia ja pelkoja vai katsotko eteenpäin ja mietit ratkaisuja. Näytätkö huonoa vai hyvää esimerkkiä?
  • Ole aidosti läsnä ja saatavilla. Uskalla näyttää tunteita ja olla haavoittuva. Tarjoa apuasi ja ole empaattinen. Myötätunnolla pääsee pitkälle.

Tässä blogissa käsittelen työelämään, uralla etenemiseen ja alitajuiseen vaikuttamiseen liittyviä asioita. Kirjoitan myös luopumisesta, muutoksesta ja mielen voimasta.

Lue tästä edelliset: Aina ei tarvitse miellyttää 

                              Kiltti tyttö ei pääse pomoksi

                              Mielen taika - miten käyttää intuitiota

Liity blogilistalle, jos haluat saada uuden suoraan sähköpostiisi. 

Anu Kuistiala

anu@kuistiala.com

Twitter:@kuistiala