Näin vahvistat itseluottamusta

Näin vahvistat itseluottamusta

Mieti, miten moninkertainen olympiavoittaja Usain Bolt kävelee stadionille rennon varmoin askelin kevyt hymy huulillaan. Hän voittaa jo ennen lähtölaukausta.

Itseluottamus on ennen kaikkea omanarvontuntoa. Tietoisuutta siitä, että riittää omana itsenään, uskoo itseensä ja kykyihinsä.

Aito itseluottamus on luontevaa, rauhallista ja tyyntä läsnäoloa. Ympäröivät ihmiset kokevat sen usein karismana. Siinä ei ole pullistelua eikä miellyttämisen halua. Kun ihmisellä on vahva itseluottamus ja hyvä itsetunto, hänen seurassaan on helppo olla. Häntä myös kuunnellaan ja arvostetaan juuri sellaisena kuin hän on.

Me synnymme täynnä itseluottamusta. Pieni lapsi yrittää kaikkea mitä ei osaa. Hän ei epäile kykyjään. Ikävä kyllä jossain vaiheessa uskomme kaikkivoipaisuuteen katoaa ja mielen valtaa ajatus: älä luule itsestäsi liikoja.

Emmä kehtaa, mutta kun

Itseluottamus on ymmärrystä siitä, että itsessä on potentiaalia suoriutua. Itseluottamusta usein nakertaa, että annamme liikaa valtaa epävarmuudelle. Emmä kehtaa, entä jos, mutta kun.

Epäilevät ajatukset valtaavat päämme ja näemme mielessämme, kuinka epäonnistumme ja meille nauretaan. Päätämme jättää homman siihen.

Se on kuitenkin vain kuvitelma. Pelko, jonka päästämme sisään mieleen.

Älä ulkoista itseluottamusta

Itseluottamus kasvaa onnistumisten myötä. Siksi on tärkeää kehua itseään pienistäkin asioista. Aivot pitävät palkinnoista. Suo siis itsellesi usein onnistumisen tunne.

Myös sisäinen puhe on tärkeää. Tärkeimmät sanat ovat ne, mitä itse sanot itsellesi. Onnistumisen tunnetta on vaikea saada, jos itse lannistaa itseään päivästä toiseen.

Itsetunto on sitä, kuinka arvokkaaksi tuntee itsensä ilman suorituksia. Kun on hyvä itsetunto, tietää sisimmässään olevansa arvokas. Silloin uskaltaa yrittää, koska tietää, että epäonnistuminen tarkoittaa vain epäonnistumista yrittämisessä ja aina voi yrittää uudelleen.

Itseluottamus ja itsetunto vahvistuvat, kun alkaa määrätietoisesti kitkeä lannistavia ajatuksia ja palkita itseään myönteisistä ajatuksista.

Jos ulkoistaa itseluottamuksensa ja itsetuntonsa suorituksiin, menestykseen, ulkonäköön tai vaikka sosiaalisen median suosioon, se on myös helppo romuttaa. Tuolloin pienetkin vastoinkäymiset tai toisten ihmisten mielipiteet saavat tuntemaan itsensä arvottomaksi.

Kaikki uusi alkaa epävarmuudesta

Tällä hetkellä elämme suurta epävarmuuden aikaa. Koska tämä loppuu, koska saamme taas elää normaalia elämää, onko minulla töitä, pysynkö terveenä, selviävätkö läheiseni, selviänkö itse?

Meidät on kuitenkin luotu selviämään. Ihminen on sitkeä, luova ja kekseliäs. Pandemia on pakottanut meidät keksimään uusia tapoja selviytyä arjesta. 

Epävarmuus on tunne, jonka voi voittaa menemällä sitä kohti ja toimimalla pelosta huolimatta. Toiminta laimentaa pelon. Vaikeissa tilanteissa aivot keksivät uusia ratkaisuja. Me onnistumme, kun luotamme kykyymme keksiä ratkaisuja.

Epävarmuuden voittamista voi harjoitella muistelemalla aiempia tilanteita, jotka ensin jännittivät, mutta joissa kuitenkin toimit. Esimerkiksi työhaastattelu, treffit, julkinen puhuminen tai Teamsin kanssa säätäminen.

Selvisit hengissä ja todennäköisesti paremmin kuin oletit. Pelot ovat yleensä aina pahempia mielessä kuin todellisuudessa.

Mikä uskomus estää toimimasta?

Jos jää liikaa kiinni epävarmuuden tunteeseen, ei näe ratkaisuja tai mahdollisuuksia. Näkee vain sen miten pieleen asiat voivat mennä. Kyse on eloonjäämisvaistoista, jotka kytkeytyvät päälle epävarmoissa tilanteissa. Mutta vain epävarmuudesta voi syntyä jotain uutta. Siksi on tärkeää tunnistaa, mitkä alitajuiset pelot tai uskomukset estävät toimimasta. Mitä todellisuudessa on epävarmuuden alla ja mistä se on tullut?

Kun ottaa yhden askeleen kohti pelkoa ja epävarmuutta, on ottanut ison askeleen kohti parempaa itseluottamusta ja itsetuntoa. Onnistumisen tunne kasvaa jokaisella askeleella. Siksi on tärkeää tehdä asioita ja toimia, vaikkei aina huvittaisi.

5 tapaa vahvistaa itseluottamusta

  1. Mieti mitä sanoja käytät. Tärkeintä on mitä itse sanot itsellesi. Sano itsellesi joka päivä: minä riitän, minä olen hyvä.
  2. Riko rajoja. Mitään ei saa ellei mitään uskalla.
  3. Näe itsesi onnistumassa. Käytä hyväksesi visualisointia. Kuvittele mielessäsi tapahtumia, jotka tuovat sinulle iloa. Tämä vahvistaa mieltäsi.
  4. Arvosta itseäsi. Kehu itseäsi pienistäkin asioista. Listaa asiat, joissa olet hyvä. Lue se ääneen joka aamu. 
  5. Älä vertaa itseäsi muihin. Keskity omaan osaamiseesi ja vahvista sitä. Vain sinä voit olla sinä.

Anu Kuistiala

Tässä blogissa käsittelen työelämään, uralla etenemiseen ja alitajuiseen vaikuttamiseen liittyviä asioita. Kirjoitan myös luopumisesta, muutoksesta ja mielen voimasta.

Jos haluat tietää enemmän, tutustu uuteen kirjaani Tähtitaidot - 8 askelta menestykseen jossa käsittelen mielen taitoja.

Lue täältä edellisiä. Liity mukaan uutiskirje- ja blogilistalle.

Tulen mielelläni puhumaan näistä teemoista sekä teen henkilökohtaista valmennusta. Katso tarkemmin www.kuistiala.com

anu@kuistiala.com

Twitter:@kuistiala

Instagram: @kuistiala

Facebook: @kuistialacom