Ihan saamarin reipas tyttö

Ihan saamarin reipas tyttö

Kun headhunter soittaa ja kysyy, olisitko kiinnostunut mielenkiintoisesta paikasta, tuntuu se mukavalta. Minut on huomattu, näkemyksiäni ja osaamistani kaivataan. Ryhti kohenee ja itsetunto kasvaa kohisten.

Tokihan olen kiinnostunut johtajan paikasta. Näen jo itseni istumassa pöydän päässä tyylikkäästi pukeutuneensa johtamassa kokousta ja tekemässä tärkeitä päätöksiä.

Ensin vaan pitäisi saada se paikka.

Haastattelut ja testit mittaavat henkistä kanttia

Rekrytointiprosessi on kuluttava. Et suinkaan ole ainoa, jolle headhunter on soittanut. Kanssasi samaa paikkaa himoitsevat monet muut vähintään yhtä pätevät tyypit. Harvoin tiedät kenen kanssa kilpailet tai miksi juuri sinulle on soitettu. Satuit sopimaan suorahakukonsultin laatimaan profiiliin. Voit olla todella potentiaalinen ehdokas tai villi kortti, joka heitetään joukkoon lisäämään valinnanvaraa.

Firma voi sanoa haluavansa muutosjohtajaa, mutta tekee kuitenkin turvallisen valinnan. 

Mitä isommasta paikasta on kyse, sitä tarkemmin sinua arvioidaan. Kun vetää läpi parit haastattelut ja soveltuvuustestit, tuntee itsensä totisesti tyhmäksi ja epäkelvoksi. Testit mittaavatkin enemmän henkistä kanttia kuin todellista osaamista.

Älä yritä miellyttää

Haastattelussa olo on kuin Idolsissa, jossa pöydän toisella puolella olevat tuomarit päättävät kohtalostasi. Jatkoon vai ei. Yrität etukäteen miettiä mistä laulusta he pitäisivät, mutta todennäköisesti arvaat väärin. Sitä paitsi miellyttämisyritykset menevät aina pieleen. Parasta on olla oma itsensä ja laulaa sillä äänellä, joka on annettu. Mieluiten kovaa ja korkealta.

Työhaastattelussa arvioidaan aina kokonaisuutta. Mikään yksittäinen tekijä ei määritä saatko paikan. Tärkeintä on minkälaisen kokonaiskuvan annat itsestäsi, kyvyistäsi sekä miten istut jo olemassaolevaan tiimiin. Jos kaksi ihmistä on yhtä päteviä, sopivin saa paikan. 

Valinta on aina myös alitajuista ja intuitiivista. Haluanko tehdä tuon ihmisen kanssa töitä, mitä hän tuo tullessaan, mitä energiaa hän välittää ympärilleen.

Torjutuksi tuleminen sattuu

Torjutuksi tuleminen on kamalaa. En siis kelpaa. Olen huono. Ei auta, vaikka sinulle kuinka sanotaan, ettei sinussa ole mitään vikaa. Et vaan nyt ole sitä mitä haemme.

No onhan minussa silloin jotain vikaa! Muuten olisitte valinneet minut.

Välillä haku tyssää jo alkuun. Kiitos mielenkiinnosta, mutta emme nyt päätyneet sinuun... Joskus pääsee puolivälieriin. Jouduimme tekemään vaikean valinnan monen erinomaisen hakijan väliltä...

Vaikeinta on, kun tulee torjutuksi lopussa. Kun tulet toiseksi. Kun olet jo selvinnyt läpi haastattelu- ja testiviidakon, peitonnut monta vastustajaa, nukkunut huonosti ja saanut vatsasi sekaisin stressistä.

Samalla olet jo nähnyt itsesi uudessa työpaikassasi ja hekumoinut kuinka otat vastaan ystäviesi onnitteluja ja ihailun huokauksia.

  • Kylläpä sinä olet pätevä ja noheva!
  • Niin sitä pitää!
  • Hyvä tyttö! Go girl! (Ja pari voimahymiötä perään)

Kaikki haluavat juoda kanssasi skumppaa ja saada osansa onnistumisen tähtipölystä.

Aika harva haluaa ryömiä häviäjän kanssa samaan koloon itkemään.

  • Uutta putkeen!
  • Sä ansaitset parempaa!
  • Ne ei ymmärrä sun arvoa!

Ryve hetki, nouse ylös

Torjutulle tunne on kuin pieni kuolema. Se pitää käydä läpi. Rypeä itsesäälissä, raivota ja itkeä, tuntea olonsa kertakaikkisen surkeaksi. Mitä perusteellisemmin rypemisen tekee, sitä nopeammin se menee ohi. Sitten hyväksyy tilanteen ja mieli alkaa katsoa eteenpäin. 

Saatat myös huomata, että olet ihan kelvollinen tyyppi. Mikään titteli, asema tai raha ei tee sinua paremmaksi ihmiseksi. Ulkoiset asiat eivät tuo sisäistä rauhaa.

Parasta terapiaa on jatkaa siitä mihin jäit. Ja olla ihan saamarin reipas tyttö.

(Voi lukea myös inspiroivaa kirjaa kuten Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin, missä on paljon saamarin reippaita ja rohkeita yönaisia.)

Muutama hyväksi havaittu neuvo:

  • Hae rohkeasti merkittäviäkin työpaikkoja tai virkoja. Voi olla ettet saa niitä, mutta saat kokemusta rekrytoinnista ja opit markkinoimaan itseäsi.
  • Älä masennu, jos putoat kesken matkan. Se ei ole henkilökohtaista, vaikka siltä saattaa tuntuakin. Joku toinen oli pätevämpi ja/tai sopivampi sillä kertaa.
  • Pyydä palautetta, jos olit työhaastattelussa. Kysy mitkä ovat vahvuutesi ja mitä voisit itsessäsi kehittää.
  • Kestä epämukavia tunteita matkan varrella. Suurimman taistelun käyt itsesi, oman mielesi ja sisäisten pelkojesi kanssa. 
  • Pidä itsesi ja CV:si ajantasalla. Opettele uusia taitoja, lue paljon ja päivitä ajatteluasi.

Tässä blogissa käsittelen työelämään, uralla etenemiseen ja alitajuiseen vaikuttamiseen liittyviä asioita. Kirjoitan myös luopumisesta, muutoksesta ja mielen voimasta.

Lue täältä edellisiä.

Tulen mielelläni puhumaan näistä teemoista. Teen myös henkilökohtaista valmennusta. Katso lisää www.kuistiala.com

Liity blogilistalle, niin saat uuden suoraan sähköpostiisi.

Löydät minut myös Facebookista

Anu Kuistiala

www.kuistiala.com

anu@kuistiala.com

Twitter:@kuistiala

Instagram: @kuistiala