Näin menetät maineesi

Näin menetät maineesi

Maineesi on arvokkain omaisuutesi. Vaali sitä tarkkaan.

Tämä vanha totuus tuli moneen kertaan esiin kansainvälisellä kriisiviestinnän kurssilla, jolle osallistuin äskettäin. Olen vuosikausia katsellut mainekriisejä median näkökulmasta ja median edustajana. Nyt vastapuolen näkökulmia tarjosivat kokeneet ulkomaiset viestintä- ja pr-ihmiset. Heillä oli kokemusta ja kiinnostavia tarinoita kansainvälisistä yrityksistä Englannin kuningashuoneeseen ja Yhdysvaltain politiikkaan asti.

He kertoivat, miltä tuntuu olla jatkuvan mediapommituksen alla, miten sosiaalinen media musertaa nopeasti vahvimmankin ja mihin virheisiin heidän asiakkaansa kerta toisensa jälkeen syyllistyvät.

Suurin kompastuskivi on ylimielisyys

Lyhyesti voisi todeta, että ihminen ei viisastu. Korkea-arvoiset johtajat, poliitikot, julkkikset, kuninkaalliset ja viihdemaailman tähdet kompastuvat kerta toisensa jälkeen samaan virheeseen: hybrikseen. Eli ylimielisyyteen ja liioiteltuun uskoon omasta erinomaisuudesta.

Edeltäjien virheistä ei opita. Kuvitellaan, ettei itselle voi tapahtua vastaavaa eikä piitata tosiasioista. Kun tämä yhdistetään nöyryyden puutteeseen, niin soppa on valmis ja lööpit huutavat.

Jokainen ilme ja ele merkitsee 

Nykyaikana julkisuudessa olevalla ja/tai siitä elävällä ei ole varaa huonoon päivään. Jokainen ilme, ele ja sana huomataan. Tiedotustilaisuudet välitetään livenä netissä. Valokuvaajat nappaavat talteen jokaisen ilmeen. Jos huokaiset, pyörität silmiä, liikahtelet epävarmana, hymyilet  tai nyyhkäiset väärällä hetkellä, se tallentuu ikuisiksi ajoiksi.

Taito säilyttää kasvoillaan juuri oikea ilme jokaisella hetkellä julkisuudessa on kullanarvoinen. Miten tämä tehdään kovassa stressissä, väsyneenä ja kovan paineen alla on toinen asia.

Painetilanteita pitää harjoitella

Painetilanteita ja kriisiviestintää pitää harjoitella etukäteen. Jokaista ilmettä, elettä ja sanaa myöten. Kukaan ei opi pokan pitämisen mestariksi hetkessä. Pokka pitää, kun osaa hallita tunteensa. Tunteensa voi hallita, kun oppii hallitsemaan ajatuksensa. Ajatuksensa oppii hallitsemaan, kun tuntee pelkonsa. Ja kun tuntee pelkonsa, kohtaa ja hyväksyy ne, onkin ihan jedi-luokan mestari.

Nöyryyden puute on kallis virhe

Toinen iso kompastuskivi on nöyryyden puute. Jos munaat, niin pyydä anteeksi. Heti ja kunnolla. Myönnä virheesi, pyydä anteeksi ja tarjoudu korjaamaan asia. Älä selitä tai sääli itseäsi. Ole nöyrä, osoita katumusta ja näytä empatiaa. Näin voit toivoa saavasi anteeksi.

Tärkeää on miten sanot asiat. Näytätkö aitoa tunnetta - katumusta, empatiaa ja nöyryyttä. Yleisö aistii, oletko tosissasi vai esitätkö vain vuorosanoja, joita viestintäammattilaiset ovat sinulle kirjoittaneet.

Näytä, että olet aidosti pahoillasi. Samalla tavalla kuin luottamus ansaitaan, niin anteeksianto annetaan. Kumpaakaan ei voi pakottaa eikä vaatia toiselta osapuolelta. Nöyrälle ja aidosti pahoillaan olevalle on helpompi antaa anteeksi.

On myös hyvä katsoa, miltä itse näyttää toisten silmin. Jos elää ja liikkuu vain samankaltaisten seurassa, ei ehkä ymmärrä, miltä oma käytös näyttää muiden silmissä.

Kaikki mikä voi mennä pieleen, menee pieleen

Kolmas kompastuskivi on ajatus: ”meille ei voi käydä noin”. Kyllä voi. Kaikki mikä voi mennä pieleen, menee pieleen. Kriisit eivät synny tyhjiössä. Niitä usein edeltää monta pientä asiaa, joihin ei ehkä kiinnitetä huomiota.

”Tämä on nyt ihan pikku juttu, ei sillä ole väliä.”Ei viitsitä nyt tästä nipottaa.” Tai pahin. ”Ei tätä kukaan huomaa.”

Toimittajat kyllä huomaavat ja kaivavat esiin viimeistään siinä vaiheessa, kun kriisi on päällä.

Kriisiviestintäsuunnitelmaa voi verrata armeijan taistelusuunnitelmaan. On parempi, että on olemassa suunnitelma kuin tulla yllätetyksi kylmiltään. Katastorfiajattelu ei aina ole hysteeristä pelkoa, usein se on viisasta strategista ajattelua.

Kuten miljardööri Warren Buffetin kuuluisa sanonta menee: ”Hyvän maineen rakentaminen kestää 20 vuotta, mutta sen voi tuhota viidessä minuutissa. Jos mietit tätä, toimit toisin.”

Anu Kuistiala

Tässä blogissa käsittelen työelämään, uralla etenemiseen ja alitajuiseen vaikuttamiseen liittyviä asioita. Kirjoitan myös luopumisesta, muutoksesta ja mielen voimasta.

Lue täältä edellisiä.

Tulen mielelläni puhumaan näistä teemoista. Katso tarkemmin www.kuistiala.com

Johtamista, työelämää ja uralla etenemistä käsittelevä kirjani Johtajanaiset (Alma Talent) ilmestyi lokakuussa. Tutustu tarkemmin www.kuistiala.com/johtajanaiset

Löydät minut myös Facebookista

Liity blogilistalle, niin saat uuden suoraan sähköpostiisi.

www.kuistiala.com

anu@kuistiala.com

Twitter:@kuistiala

Instagram: @kuistiala