Anna tytölle lahjaksi itsetunto

Anna tytölle lahjaksi itsetunto


Koulujen päättäjäiset lähestyvät. Moni miettii, mitä antaa nuorelle lahjaksi. Millä eväillä nuori pärjäisi parhaiten eteenpäin.

Kirjaa kirjoittaessani olen monta kertaa törmännyt siihen, että naisten on välillä vaikea uskoa itseensä ja omiin kykyihinsä. Naiset ovat kovin itsekriittisiä eivätkä aina uskalla tuoda omaa osaamistaan tarpeeksi esiin.
- En halua olla tyrkky, he sanovat.

Kun tätä tunnetta lähtee purkamaan, alta paljastuu usein huono itsetunto. Itsetunto ei kehity, jos sinua ei rohkaista ja kannusteta sekä hyväksytä sellaisena kuin olet.

Moni kokee, ettei tyttöjä rohkaista samalla tavalla kuin poikia. Tytöiltä odotetaan edelleen esimerkiksi koulussa moitteetonta käytöstä ja hyviä suorituksia. Pojat saavat olla poikia. Heille suodaan enemmän vapauksia kokeilla, riehua ja epäonnistua.

Kympin tytön syndrooma

Johtajanaiset-kirjaa varten tekemissäni haastatteluissa nousee esiin ns. kympin tyttöjen syndrooma. Vain täydellinen suoritus kelpaa. Koulussa kokeissa kymppi on ainoa vaihtoehto. Kympin tyttö loistaa, mutta pelkää samalla, että kohta epäonnistuu. Kympin tyttöä kehutaan, miten hyvä hän on ja hänen suoritustaan arvostetaan. Tätä kautta käsitys itsestä on riippuvainen suorituksesta. Ei kuka tai minkälainen hän on ihmisenä.

Jos ympäristö, koulu, vanhemmat ja muut läheiset arvostavat vain täydellistä suoritusta, kuva itsestä ja omasta arvosta vääristyy väkisinkin. Kelpaan vain täydellisenä kun suoritan. Tästä helposti kasvaa täydellisesti opinnot suorittava nuori nainen, joka hankkii täydellisen parisuhteen, häät, lapset, työn, ulkonäön, kodin - ja uupuu.

Suorittaja ei osaa pysähtyä miettimään, mitä hän itse oikeasti haluaa vaan suorittaa sitä, mitä kuvittelee muiden häneltä haluavan. Pysäytys tulee jossain vaiheessa väkisin. Kuulemme nykyisin päivittäin tarinoita uupumisesta. Naisten ja miesten. Rankkoja pysähtymisiä, joista toipuminen vie usein vuosia.

Näe mahdollisuudet, älä esteitä

Tyttöjen huono itsetunto vaikuttaa myös siihen, että he eivät usko omiin mahdollisuuksiinsa tai kykyihinsä. Tätä kautta he saattavat tahattomasti sulkea pois liian varhain tulevaisuuden tilaisuuksia ja mahdollisia urapolkuja. He näkevät esteet mahdollisuuksien sijaan.

Esimerkiksi lukiossa valitaan lyhyt matematiikka pitkän sijaan. Lyhyestä matikasta saa helposti kympin, kun taas pitkästä jo kasi olisi hyvä. Pitkä matematiikka avaisi enemmän työmahdollisuuksia vaikka teknologia-alalla, jolla on huutava pula päivistä osaajista.

Koulussa ja työelämässä mennään helposti tuttuja uria. Tyttöjen ja poikien valinnat eriytyvät jo varhain. Tytöt valitsevat enemmän kieliä ja taideaineita, pojat taas matematiikkaa ja tekniikan alan oppiaineita. Myös ammatit ovat Suomessa vahvasti sukupuolittuneita. Koulutuksen ja ammattien sukupuolen mukainen jako ei ole juuri vähentynyt 30 vuodessa.

Oma kokemukseni on tästä, kun yläasteella piti päättää valinnaisaineet. Äiti suositteli käytännön naisena konekirjoitusta. Sillä tulee varma ura sihteerinä, jos kauppaopistoon päädyt, hän sanoi.

Isä oli hieman kaukokatseisempi ja ehdotti venäjän kieltä. Siitä voi olla sulle hyötyä, hän sanoi. Olihan siitä. Kielitaidon avulla tein pitkän uran ulkomaantoimittajana Venäjällä. Jutut syntyivät kaksisormijärjestelmällä ihan hyvin.

Meidän tyttö, hyvä tyttö

Huono itsetunto kulkee usein perintönä. Jos äiti kokee saavansa arvostusta vain tekemisen tai ulkoisen olemuksen kautta, tytär ottaa helposti mallia. Meidän tyttö on hyvä tyttö. Kapinallinen riehulikka ei ole tervetullut.

Asenteet ovat toivottavasti vähitellen muuttumassa ajan ja arvojen muuttuessa.

Amerikkalainen psykoterapeutti Amy Morin kertoo kirjassaan 13 Things Mentally Strong Women Don’t Do kouluissa tehdystä tutkimuksesta. Jos tyttö on hyvä koulussa ja pärjää kokeissa, hänelle sanotaan, että hän on opiskellut ahkerasti. Jos poika on hyvä koulussa ja pärjää kokeissa hänelle sanotaan, että hän on älykäs. Vinouma on valmis. Muutenkin kirja on täynnä hyviä oivalluksia. Suosittelen lukemaan.

Anna siis tytölle lahjaksi itsetunto. Rohkaise ja rakasta häntä niin, että hän ei vähättele tai aliarvioi itseään tai vertaile muihin. Ja varsinkin kymppien tavoittelun voi lopettaa. Elämässä pärjää ihan hyvin muutenkin.


Anu Kuistiala


Tässä blogissa käsittelen työelämään, uralla etenemiseen ja alitajuiseen vaikuttamiseen liittyviä asioita. Kirjoitan myös luopumisesta, muutoksesta ja mielen voimasta.

Lue täältä edellisiä.

Tulen mielelläni puhumaan näistä teemoista. Katso tarkemmin www.kuistiala.com

Kirja Johtajanaiset (Alma Talent) ilmestyy syksyllä.

Liity blogilistalle, niin saat uuden suoraan sähköpostiisi.

Löydät minut myös Facebookista

www.kuistiala.com

anu@kuistiala.com

Twitter:@kuistiala

Instagram: @kuistiala